2021.09.15 19:46 |Kategorija:  Cover news with delay

G. Landsbergis Vašingtone su A. Blinkenu aptarė Kinijos, Baltarusijos keliamus iššūkius (atnaujintas)

Vilnius, rugsėjo 15 d. (BNS). Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį Vašingtone susitiko su Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu).

Per pokalbį daugiausiai dėmesio skirta saugumui regione ir demokratijos iššūkiams, kuriuos kelia autokratiniai režimai, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Vašingtone išgirdome labai aiškų supratimą ir patikinimą – turime tvirtą JAV politinę paramą dėl visų Lietuvai kylančių grėsmių. Nedemokratinių režimų akibrokštai transatlantinę partnerystę tik sustiprins“, – po susitikimo sakė ministras G. Landsbergis.

Jo teigimu, Lietuva jaučia tvirtą JAV palaikymą prieš visas išorines provokacijas.

„Simboliška, kad valstybės sekretorius mus priėmė Tarptautinę demokratijos dieną ir kad susitikimo metu paskelbta apie Baltarusijos reikalų skyriaus įkūrimą JAV ambasadoje Vilniuje, kuriame bus sutelktos JAV pastangos siekti demokratinių pokyčių Baltarusijoje. Tai irgi ženklas, kad Lietuvos indėlis, kovojant už vertybėmis grįstą valstybių bendradarbiavimą, Vašingtone yra vertinamas“, – ministerijos pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Su JAV valstybės sekretoriumi taip pat aptarta galimybė plėsti bei gilinti dvišalį  bendradarbiavimą, stiprinant saugumą, pirmiausia užtikrinant JAV pajėgų buvimą Lietuvoje ir rengiant bendrą atsaką prieš hibridines grėsmes, paramos demokratiniams procesams regione bei pasaulyje didinimą. Kalbėtasi apie galimybes sustiprinti abipusiai naudingus ekonominius ryšius, ypač atveriant JAV rinką lietuviškoms prekėms ir vystant bendrus investicinius projektus.

A. Blinkenas prieš susitikimą sakė, kad abi šalys pasisako „prieš ekonominį spaudimą, įskaitant tą, kurį vykdo Kinija“.

Anksčiau Lietuva yra sulaukusi JAV politikų palaikymo ginče su Kinija dėl ryšių su Taivanu.

Lietuvos santykiai su Kinija ypač pablogėjo nutarus Vilniuje atidaryti Taivano prekybos atstovybę.

Pekinas tvirtina, kad taip pažeidžiama „Vienos Kinijos“ politika. Kinija Taivaną vadina maištaujančia savo provincija.

Kinija dėl tokių ketinimų rugpjūtį konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių ir nurodė tą patį padaryti Lietuvai. 

Šalis taip pat pastaruoju metu ėmėsi stabdyti krovininius traukinius į Lietuvą, maisto eksporto leidimų išdavimą, sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus ir pakėlė kainas.

Lietuva yra ir viena didžiausių Baltarusijos opozicijos, po pernykščių rinkimų Baltarusijoje protestavusios prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, rėmėjų.

Po rinkimų Lietuva tapo vienu Baltarusijos opozicijos centrų užsienyje, į šalį gyventi atvyko rinkimuose dalyvavusi Sviatlana Cichanouskaja.

„Pasisakome už demokratiją, įskaitant Baltarusijoje“, – teigė A. Blinkenas.

Tai pirmas G. Landsbergio ir A. Blinkeno dvišalis susitikimas.

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: