2021.09.15 16:25 |Kategorija:  Cover news with delay

Lenkijos valdančiųjų lyderis: šalis nori priklausyti ES, bet išsaugoti suverenumą

Varšuva, rugsėjo 15 d. (AP-BNS). Įtakingiausias lenkų politikas pareiškė, kad jo šalies ateitis yra Europos Sąjungoje ir kad nebus „jokio „Polexito“, tačiau tuo pat metu Lenkija nori išsaugoti suverenumą.

Valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) taip kalbėjo interviu valstybinei naujienų agentūrai PAP, kuris buvo paskelbtas trečiadienį.

Interviu pasirodė po praėjusią savaitę PiS gretose pasigirdusių griežtų komentarų apie 27 šalis vienijantį bloką, dėl kurių daugelis opozicijos politikų ėmė kaltinti Lenkijos lyderius siekiant išvesti valstybę iš ES.

Kai kurie politikos apžvalgininkai Lenkijoje, kur parama narystei ES yra labai didelė, taip pat būgštauja, kad griežti komentarai apie Bendriją gali lemti, jog šalis paliks bloką netyčia.

Pagrindinės opozicinės partijos liberalios „Pilietinės platformos“ (PO) lyderis Donaldas Tuskas praėjusią savaitę pareiškė, kad tokios „katastrofos“ kaip „Brexitas“ nutinka ne todėl, kad būna suplanuojamos, o todėl, kad žmonės nebūna numatę protingos alternatyvos.

Tačiau J. Kaczynskis patikino PAP, jog Lenkija nepaseks Jungtinės Karalystės pėdomis ir neišstos iš ES.

„Nebus jokio „Polexito“. Tai propagandinis pramanas, daug kartų prieš mus panaudotas, – kalbėjo PiS lyderis ir vicepremjeras. – Neabejotinai matome Lenkijos ateitį Europos Sąjungoje.“

Praėjusią savaitę du aukšto rango PiS nariai griežtai pasisakė apie ES, blokui nusprendus bausti Lenkiją baudomis už veiksmus, padidinusius valdančiosios partijos teismų kontrolę. Briuselis sako, kad tai pažeidžia įstatymo viršenybės principą.

PiS vicepirmininkas Ryszardas Terleckis (Ryšardas Terleckis) pareiškė, kad jei viskas vyks ne taip, kaip patinka Lenkijai, „turėsime ieškoti drastiškų sprendimų“.

„Britai parodė, kad Briuselio biurokratijos diktatūra jiems netinka, [jie] apsisuko ir išėjo“, – teigė jis.

Kitas įtakingas PiS narys Marekas Suskis pareiškė, kad Lenkija „kovos su Briuselio okupantu“, taip, kaip kovojo su nacių ir sovietų okupantais praeityje.

M. Suskis pridūrė: „Briuselis siunčia mums valdytojus, kurie turi įvesti tvarką Lenkijoje, paklupdyti mus ant kelių, kad būtume Vokietijos žeme, o ne išdidžia laisvų lenkų valstybe.“

Opozicijos lyderis D. Tuskas savo ruožtu sakė, kad „tokia retorika,.. Europos Sąjungos palyginimas su Sovietų Sąjungos ar nacių okupacija, tokie žodžiai nelieka be atgarsio“.

„Jie nelieka nenubausti. Mūsų reputacijai Europoje jie yra pražūtingi“, – teigė D. Tuskas, buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Lenkija kaltina ES pažeidžiant jos suverenumą dėl prieštaravimo šalies teismų sistemos pokyčiams, kuriuos inicijavo PiS vadovaujama vyriausybė.

J. Kaczynskis tvirtina, kad įstatymo viršenybė yra vien valstybių narių atsakomybės sritis ir „negali būti tokio kišimosi, koks dabar vyksta, subjektu“.

Jo nuomone, su ES narėmis elgiamasi nevienodai, o tai prieštarauja bloko principams.

„Norime būti [Europos] Sąjungoje, bet tuo pat metu norime likti suvereni valstybė, – teigė J. Kaczynskis. – Norime kad to, dėl ko buvo sutarta sutartyse, būtų labai griežtai laikomasi.“

Tuo metu ES pabrėžia, jog dėl to, kad Bendrijos teisinė tvarka yra integruota, svarbu apsaugoti teismų nepriklausomumą kiekvienoje valstybėje narėje.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: