2021.09.15 00:03 |Kategorija:  Cover news with delay

„Litgrid“ sumažino pralaidumą per Lietuvos ir Baltarusijos jungtis

Vilnius, rugsėjo 15 d. (BNS). Lietuva nuo trečiadienio apribojo Astravo atominės elektrinės (AE) elektros patekimą į Baltijos šalių rinką. Dėl to Latvija galės prekiauti su Rusija tik remdamasi realiais Latvijos-Rusijos linijos pajėgumais. 

Elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ trečiadienį sumažino maksimalų pralaidumą per Lietuvos ir Baltarusijos jungtis. Tai reiškia, kad kol bus pasiektas naujas trišalis Baltijos šalių susitarimas, Lietuva vadovausis savo prekybos taisyklėmis.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius BNS anksčiau sakė, kad Latvijos komercinė prekyba su Rusija nuo šiol turėtų sumažėti iki maždaug 320 megavatų.

Jo teigimu, nustatomi pralaidumai užtikrina saugų ir patikimą elektros tiekimą ir neleidžia komercinės prekybos su Baltarusija, be to, nustato teisingus pajėgumus ant visų Baltijos šalių skerspjūvių. 

Iki šiol Latvija ir Estija prekiavo elektra su Rusija pagal Lietuvos nepatvirtintą metodiką. Lietuvos pareigūnai įsitikinę, kad per Latviją į Lietuvą patenka Astravo AE elektra ir dėl to pažeidžiamas vadinamasis „antiastravo“ įstatymas. Latvija teigia, kad prekiauja tik rusiška elektra. 

BNS šaltinių duomenimis, naujomis Lietuvos taisyklėmis labiausiai nepatenkinta Estija, nors ji ir neprekiauja elektra su Rusija – Estijos pusė esą mano, kad Lietuva su savo taisyklėmis riboja galimybes prekiauti su Rusija. 

Lietuva komercinį elektros importą iš Baltarusijos nutraukė nuo pernai lapkričio, kai Astravo AE pradėjo gaminti elektrą. Tačiau fiziškai baltarusiškos kilmės elektra į Lietuvą tekėjo toliau, nors pastaruoju metu, Ukrainai jos nebeperkant ir Astravo AE nuo liepos 12 dienos neveikiant, jos srauto nėra. Iš Baltarusijos atiteka tik BRELL žiedo elektra. 

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: