2021.09.14 16:41 |Kategorija:  Cover news with delay

Muziejininkai rado dialogą su policija – istoriniai ginklai bus laiku užregistruoti

Vilnius, rugsėjo 14 d. (BNS). Antradienį pasibaigus terminui, iki kurio Lietuvos muziejininkai pagal nustatytą turėjo bent užregistruoti istorinius ginklus, muziejų atstovas sako, kad anksčiau kilusios problemos išspręstos.

„Kiek žinau, visi suspėjo, problemos išsisprendė, susitvarkėme tiesiog. Buvome raginami pateikti policijai paraiškas pagal naujus reikalavimus, tai kaip ir tą padarėme“, – BNS sakė Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininkas, Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza.

Pasak jo, dialogą su pareigūnais pavyko rasti per Kultūros ministeriją. Pastaroji po muziejininkų kreipimosi organizavo susitikimą su policijos vadovybe.

54 muziejų atstovai vasarą dalyvavo susitikime su policijos atstovais.

„Dialogą radome, konflikto nėra“, – BNS sakė R. Balza.

Liepą policija pranešė, kad muziejai gali laikyti senovinius ginklus jų nedeaktyvavę, tačiau turi būti įsirengę ginklams laikyti tinkamas saugyklas.

„Iki rugsėjo 14 dienos turi būti pateiktas prašymas dėl ginklo registravimo, tai svarbu, o pati procedūra paskui gali vykti ir ilgiau, svarbu laiku pateikti prašymą“, – BNS yra sakęs policijos atstovas Ramūnas Matonis. 

Muziejininkai viešai piktinosi, kad dėl pandemijos muziejai neteko daug pajamų, todėl ginklų registravimo tvarka jiems yra sunki finansinė našta, o perdarant ginklą į tokį, kokiu negalima naudotis, žalojamas eksponatas, jis praranda dalį autentiškumo. 

2019 metais Lietuvoje priimta Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisa numato, kad net tie ginklai, kurie yra pripažinti visiškai netinkami šaudyti, turi būti įregistruoti, ir tai reikėjo padaryti iki šių metų rugsėjo mėnesio vidurio.

Policijos departamento duomenimis, pareiga teikti prašymą dėl visiškai netinkamų naudoti ginklų užregistravimo nustatyta asmenims, kurie ginklus įsigijo iki 2019 metų rugsėjo 1 dienos. Policija tikrina ginklus tų asmenų, kurie pateikia prašymus dėl ginklo registravimo. 

Kaip skelbta, policijos pareigūnų vizito dėl karo laikų ginklų sulaukė ne vienas Lietuvos muziejus. Kovą policija iš Klaipėdos piliavietėje įsikūrusio Antrojo pasaulinio karo muziejus „39/45“ ekspozicijos išvežė įvairių laikmečių ginklų, jų dalių, sprogmenų, minosvaidžių sviedinių.

Į muziejų buvo iškviesti išminuotojai, nes patikrinimo metu rastas karo laikų artilerijos sviedinys ir dvi rankinės granatos. Sprogmenis išsivežė Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Karo laikų ginklus ir jų dalis policija taip pat išsivežė ir iš muziejų Joniškyje, Raseiniuose, Varėnos rajone, Marijampolėje, kt.

Autorė Ingrida Steniulienė

[email protected], +370 685 411 94, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: