2021.09.14 13:55 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Į Ruklą pradedami perkelti migrantai iš pažeidžiamiausių visuomenės grupių (papildytas)

papildymai visame tekste

Rukla, Jonavos rajonas, rugsėjo 14 d. (BNS). Į Jonavos rajone esantį Ruklos miestelį pradedami perkelti migrantai, priklausantys pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms.

„Šiandien pirmi 40 pasieks Ruklos naujai įrengtą stovyklavietę“, – LRT radijui antradienį sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ministrė pati antradienio popietę atvyko į Ruklą, kur apžiūri naująją stovyklavietę ir migrantų gyvenimo sąlygas. 

Anot jos, pirmieji antradienį atvyko migrantai iš pasieniečių mokyklos Pabradėje, jie bus apgyvendinti ne moduliniuose nameliuose, o Pabėgėlių priėmimo centro patalpose, kad „būtų tokios pat sąlygos, iš kokių jie atvažiavo“.

„Po pietų mes laukiame žmonių, kurie jau atvyksta iš pasienio užkardų, iš palapinių, ir apsigyvens būtent šiuose nameliuose“, – spaudos konferencijoje kalbėjo M. Navickienė.

Gyvens 400 migrantų su vaikais

Čia įrengtoje stovykloje bus apgyvendintos šeimos su vaikais, pagyvenę žmonės ir kiti pažeidžiamų grupių atstovai,  iš viso – apie 400 migrantų. Jie įsikurs konteineriniuose nameliuose. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) informavo, kad visi jie bus apgyvendinti per savaitę. 

„Man atrodo, kad mes tikrai turime suprasti, kad tokiu ir oru, ir sąlygomis, kai didelė dalis pažeidžiamų grupių dar gyvena užkardose, palapinėse, pastatytose ne ant kokio pagrindo, bet ant žolės, ir yra tikrai šlapia ir šalta, tai tokiomis sąlygomis, kad ir kaip tie žmonės papuolė į Lietuvos teritoriją, bet vis dėlto gyventi neturėtų“, – teigė ministrė.

Rukloje migrantai bus apgyvendinami išplėstame Pabėgėlių priėmimo centre, kur iki šiol gyveno 300 asmenų.

Pasak SADM, stovyklą sudaro 125 nameliai. Juose, priklausomai nuo namelio dydžio, galės gyventi 4 arba 6 žmonės. Įrengtos bendros virtuvės, dušai, tualetai, vaikams veiks mokykla, kupolai, kuriuose galės vykti bendri jų susirinkimai.

Iki kito trečiadienio kasdien stovykloje bus apgyvendinama po 50-70 migrantų.

Kiekviename namelyje yra lovos, spintelės, kėdžių, šaldytuvas. Jie kiekviename namelyje įrengti tam, kad nekiltų konfliktų tarp gyventojų dėl maisto produktų, jie galėtų jaustis saugūs.

„Per tokį trumpą laiką mes padarėme labai didelį darbą: įrengėme stovyklą, buvo irgi nemenkas iššūkis surasti naujų darbuotojų“, – sakė Ruklos pabėgėlių priėmimo centro direktorė Beatričė Bernotienė.

Jų papildomai įdarbinta apie 30. Visą parą stovykloje bus bent du darbuotojai, kurie padės spręsti problemas.

„Mes turime čia darbuotojų, profesionalų, socialiniai darbuotojai teikia daug dėmesio ir mes tikrai kiekvieną dieną diskutuojame, jeigu kyla problemos, kaip mes galime tai išspręsti“, – sakė B. Bernotienė.

SADM teigimu, ši migrantų stovyklavietė – didelis iššūkis, nes tokio didelio užsieniečių skaičiaus Ruklos pabėgėlių priėmimo centre iki šiol nėra buvę.

Ministrė žurnalistams Rukloje teigė, kad stovyklos įrengimas ir išlaikymas metams kainuos apie 1,5 mln. eurų, į šią kainą įskaičiuota teritorijos priežiūra, šiukšlių išvežimas, skalbimas ir kitos paslaugos.

 Migrantai galės gamintis maistą

Atsižvelgiant į tai, kad migrantų stovyklose daugiausia nepasitenkinimo kyla dėl jiems netinkančio maisto, Rukloje įrengtos virtuvės patalpos, kur patys gyventojai galės gaminti savo įprastą maistą. Maisto produktų jie galės įsigyti stovykloje veiksiančioje parduotuvėje, į kurią prekes tieks konkursą laimėsianti įmonė.

Parduotuvėje prekiaujama daržovėmis, vaisiais, kiaušiniais, miltais.

„Viskas, ko reikėtų pasigaminti sau valgyti“, – žurnalistams sakė parduotuvės savininkė Sandra Matulevičienė.

Ji sakė užsienyje dirbusi su pabėgėliais, Lietuvoje dirba žmonėms maistą tiekiančiame versle. Parduotuvėje bus priimami ir užsakymai, pagal poreikį bus stengiamasi atvežti ir kitokių produktų.

Kiekvienam užsieniečiui bus skirta beveik 77 eurų per mėnesį pašalpa maisto produktams įsigyti.

Pasak Ruklos pabėgėlių centro vadovės, maitinimas jiems nebus tiekiamas, jie turės pragyventi už šias išmokas.

„Tai yra mokama pašalpa šeimai ir už tuos pinigus jie maitinsis ir gaminsis sau maistą“, – kalbėjo B. Bernotienė.

Pasak jos, darbuotojams yra svarbu, kad gyventojai galėtų įsigyti maistą ir pasigaminti tokio, kokio reikia. Centras bendradarbiauja ir su Maisto banku, kuris tiekia produktus gyventojams papildomai.

„Nors ir kuklios, bet tai žymiai geresnės gyvenimo sąlygos, nei buvusios palapinėse ar pasienio užkardose. Vaikai, moterys, šeimos ir neįgalieji įsikurs šiltuose nameliuose, galės patys gamintis maistą, o mažamečiai sulauks ne tik užimtumo, bet ir ugdymo. Kartu noriu padėkoti Ruklos bendruomenei ir Jonavos savivaldybei už įsitraukimą sprendžiant migrantų apgyvendinimo klausimą“, – pranešime teigė M. Navickienė.

Atvykstantiems migrantams bus parūpinami būtiniausi daiktai. Tam ruoštasi iš anksto – atlikti viešieji pirkimai būtiniausioms higienos priemonėms, sauskelnėms, rūbams ir avalynei, indams įsigyti. Taip pat daug atsargų prikaupta iš labdaros.

Migrantų stovyklos gyventojams yra įrengti bevielio interneto prieigos taškai. Stovyklos gyventojai galės lankytis įstaigoje veikiančiame medicinos kabinete, gauti ir psichologo paslaugas.

Medicinos kabinete, pasak centro vadovės, dirbs buvęs pabėgėlis medikas – afganistanietis, kalbantis arabiškai, angliškai ir lietuviškai.

„Tai yra pagalba mums ir suprasti tuos kitataučius labiau, ir tuo pačiu susikalbėti“, – sakė B. Bernotienė.

Bus atsižvelgiama į tautybę, religiją

Atsižvelgiant į užsienio šalių patirtį, užsieniečiai stovykloje bus apgyvendinti įvertinus jų kilmę, tautybę bei išpažįstamą religiją. Tai daroma tam, kad nekiltų bereikalingų įtampų tarp gyventojų.

Vienoje pusėje gyvens Irako kurdai, kitoje – afrikiečiai, kitų šalių piliečiai. Bus stengiamasi krikščionis, musulmonus sunitus bei šiitus apgyvendinti atskirose stovyklos dalyse.

„Stengsimės atsižvelgti į jų religinius įsitikinimus, kad būtų kuo mažesnė konflikto tikimybė“, – antradienį žurnalistams sakė M. Navickienė.

Padedant užsienio partneriams, stovykloje dirba vertėjai iš pagrindinių kurdų kalbos dialektų, arabų kalbos. Centro darbuotojai kalba angliškai, rusiškai, yra mokančių ir prancūzų kalbą, kuria dažniausia bendrauja atvykę afrikiečiai.

Dėmesys vaikų poreikiams

Didžioji dauguma stovyklos gyventojų bus vaikai, todėl didelis dėmesys bus skiriamas jų užimtumui – laisvalaikį vaikai galės leisti jiems įrengtose patalpose. Bus sudaromos sąlygos naudotis šalia esančiu stadionu, žaisti futbolą, krepšinį, mažesnieji galės laiką leisti jiems įrengtoje žaidimų aikštelėje.

 M. Navickienė sakė, kad iš viso Lietuvoje šiuo metu yra apie 1,3 tūkst. migrantų vaikų.

„Paskutiniais duomenimis, 1300 vaikų. Kiek bus Rukloje, galutiniais duomenimis pasakyti dar negaliu (,...) matysime, turbūt, savaitės pabaigoje, kiek jų bus Rukloje, kiek – Naujininkuose“, – sakė ji.

Pačiame Centre numatytos patalpos vaikų užimtumui. Pasitelkus savanorius ir Centro darbuotojus, bus organizuojamas vaikų ugdymas. Nuo spalio 1 dienos vaikai mokysis lietuvių kalbos.

Nuo spalio 1 dienos bus organizuojamas ugdymas – trys pamokos per dieną, neformalus švietimas. Tam įrengtos penkios klasės.

Tuo rūpinasi Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Kiekvienas vaikas turi teisę į švietimą, ir tas laikas, kurį jis praleidžia nesvarbu kokioje šalyje, jis neturi nueiti veltui. Mokytis kalbos, reiškia, turėti kažkokį išsilavinimą, įgūdžius lavinti ir kitus dalykus. Tai pirmiausia, ką galime pasiūlyti tiems vaikams, ir yra lietuvių kalbos mokymas“, – sakė M. Navickienė.

Pirks apsaugos paslaugas

M. Navickienė tvirtino, kad artimiausiu metu vyks viešieji pirkimai teritorijos saugumo užtikrinimui. Migrantai, kaip pabrėžė ministrė, negalės palikti teritorijos bei ragino aplinkinių nesibaiminti dėl saugumo. Kol kas teritoriją saugos Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai atvyko daugiau kaip 4,1 tūkst. migrantų. Lietuvoje šiuo metu likusių migrantų skaičius, pasak M. Navickienės, nebesiekia 4 tūkstančių. Daugiau kaip pusę jų, ministerijų duomenimis, sudaro pažeidžiami asmenys: šeimos su vaikais, neįgalieji.

Dar apie 400–500 žmonių planuojama apgyvendinti Naujininkuose, Vilniuje – čia jie galėtų būti pradėti perkelti jau kitą savaitę.

Ministerija dar ieško vietų likusiems žmonėms apgyvendinti.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Ignas Jačauskas

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: