2021.09.14 13:20 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Bidenas agituoja neatšaukti Kalifornijos gubernatoriaus

Long Bičas, Kalifornija, rugsėjo 14 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį įsitraukė į rinkimų kampaniją Kalifornijoje ir įspėjo rinkėjus, kad jiems atšaukus valstijos gubernatorių, jo vietą gali užimti į Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) panaši figūra.

Penktoje pagal dydį pasaulio ekonomikoje baigiasi 280 mln. dolerių (237,7  mln. eurų) atsiėjęs balsavimas dėl demokratų gubernatoriaus nušalinimo, inicijuotas dėl kaukių ir karantino priemonių pykstančių respublikonų.

„Arba pasiliekate Gaviną Newsomą (Geviną Niusomą) savo gubernatoriumi, arba gaunate Donaldą Trumpą, – Long Biče susirinkusiems žmonėms sakė J. Bidenas. – Pasirinkimas turėtų būti visiškai aiškus. Turite gubernatorių, turintį drąsos vadovauti. Balsas „Ne“ saugos Kaliforniją nuo Trumpo.“

Pagrindinis G. Newsomo varžovas yra dešiniojo sparno atstovas, radijo pokalbių žvaigždė Larry Elderis (Laris Elderis), atvirai remiantis prieštaringai vertinamą ankstesnį šalies prezidentą, nemėgstamą daugelio kaliforniečių.

Šis juodaodis buvęs teisininkas yra populiariausias tarp 46 pretendentų. Tarp kitų G. Newsomo varžovų yra konsultantas kanapių klausimais, buvęs San Diego meras ir „reklaminių stendų karaliene“ prisistatanti dainininkė bei aktorė.

Rinkėjai iki antradienio vakaro turi grąžinti balsalapius, pažymėję juose, ar reiktų atšaukti G. Newsomą ir kas turėtų jį pakeisti.

Kad išsaugotų savo postą, G. Newsomui reikia paprastos daugumos. Tokiu atveju antroji balsalapių dalis dėl naujo gubernatoriaus nebetektų reikšmės.

Tačiau jei dauguma rinkėjų nubalsuos už jo atšaukimą, daugiausiai balsų gavęs jo varžovas užims gubernatoriaus postą likusiai šios kadencijos daliai – metams ir keturiems mėnesiams.

Tai tik antras bandymas atšaukti gubernatorių per Kalifornijos istoriją; per pirmąjį tokį balsavimą 2003 metais gubernatoriumi tapo aktorius Arnoldas Schwarzeneggeris (Arnoldas Švarcenegeris).

Respublikonai, kurie šios liberalumu garsėjančios valstijos nevaldė nuo pat A. Schwarzeneggerio pasitraukimo, supyko dėl G. Newsomo karantino taisyklių, esą be reikalo neleidusių vaikams sugrįžti į mokyklas ir uždusinusių mažas kompanijas.

Nuo COVID-19 Kalifornijoje mirė tūkstančiai žmonių.

Peticija už gubernatoriaus nušalinimą postūmio sulaukė pasirodžius nuotraukoms, rodančioms, kad jis, tikriausiai pažeisdamas savo paties įvestas taisykles, vakarieniavo viename prašmatniame restorane.

Nuotraukos sustiprino įspūdį, kad jis yra nuo realybės atitrūkęs veidmainis.

Po netvirtos pradžios G. Newsomas dabar atrodo sustiprinęs savo pozicijas – jo kampaniją išjudino L. Elderio, kaip pagrindinio varžovo, pasirodymas, parūpinęs jam konkretų taikinį.

Redaktorė Silvija Čibirienė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 15:55
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:55
2024.03.29 15:46
Užsienio naujienos 2024.03.29 15:46
2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30