2021.09.06 16:49 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltarusijos opozicionierių įkalinimą G. Landsbergis vadina teisingumo parodija (papildytas)

papildyta D. Šakalienės komentaru, naujas skyrelis, naujos 8–13 pastraipos

Vilnius, rugsėjo 6 d. (BNS). Dviejų Baltarusijos opozicionierių įkalinimą Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis vadina teisingumo parodija.

„Eilinė teisingumo parodija. Aš norėčiau pažiūrėti į akis Baltarusijos teisėsaugos sistemos žmonėms – teisėjams ir kitiems pareigūnams – kaip jūs jaučiatės įkalindami visiškai nekaltus žmones, žmones, kurių vienintelis „nusikaltimas“ – laisvės siekis“, – ministro poziciją BNS perdavė jo atstovė Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė.

„Norėčiau paklausti tų teisėjų, ką jie iš tiesų galvoja. A. Lukašenka vieną dieną vis tiek žlugs, kaip ir visi kiti diktatoriai, tačiau jūs ir toliau gyvensite savo šalyje bei turėsite atsakyti bendrapiliečiams“, – sakė jis.

Baltarusijos teismas anksčiau svarbiai opozicijos veikėjai Maryjai Kalesnikavai, pernai vadovavusiai beprecedenčiams masiniams protestams prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, skyrė 11 metų įkalinimo bausmę.

Opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė M. Kalesnikava buvo kaltinama raginimais imtis veiksmų siekiant pakenkti nacionaliniam saugumui, sąmokslu siekiant nekonstituciniu būdu užgrobti valdžią, taip pat ekstremistinio darinio įkūrimu ir vadovavimu jam.

Tuo metu Koordinacinės tarybos prezidiumo nariui Maksimui Znakui toje pačioje byloje skirta 10 metų įkalinimo bausmė.

Po teismo sprendimo M. Znako ir M. Kalesnikavos advokatai pareiškė, kad per 10 dienų apskųs kaltinamąjį nuosprendį Aukščiausiajam Teismui.

„Griaunama teisminė sistema“

Seimo socialdemokratų frakcijos atstovė, iniciatyvos „MP4Freedom“ („Parlamentarai už laisvę“) iniciatyvos narė bei viena iš M. Kalesnikavos politinių globėjų Dovilė Šakalienė sako, kad toks Minsko režimo žingsnis yra dar vienas „iš serijos atvirų pažeminimų Baltarusijai kaip valstybei ir jos teisingumo sistemai“.

„A. Lukašenka dar kartą įrodė, kad valstybės interesai jam visiškai nerūpi. (...) Jis aiškiai rodo, kad nesiruošia laikytis jokių tarptautinių standartų, jokių tarptautinės teisės reikalavimų, yra iškritęs iš demokratinio pasaulio klubo“, – BNS teigė politikė.

Pasak jos, nors režimas ir elgiasi desperatiškai, tarptautinės bendruomenės spaudimas daro įtaką.

„Jei teisingai matau tą informaciją, tai M. Znakui yra sunkesnis nuosprendis – skirta ypatingai griežto režimo įkalinimo įstaiga, o M. Kalesnikavai – bendroji kolonija. Matant didžiulį tautos palaikymą, tarptautinės bendruomenės palaikymą Maryjai, (...) vadinamosios sankcijos yra skirtos ne tokia apimtimi kaip kitiems politiniams kaliniams“, – kalbėjo D. Šakalienė.

Ji pabrėžė, kad tiek M. Kalesnikavai, tiek kitiems politiniams kaliniams yra apsunkinamos sąlygos gauti teisinę pagalbą. Pasak politikės, taip „iš esmės griaunama teisminė sistema“.

„Teisės į teisingą teismą be gynybos realizuoti yra neįmanoma, – aiškino D. Šakalienė. – Tai turėtų sulaukti kur kas platesnio spaudimo iš tarptautinės bendruomenės.“

Baltarusijos teismo sprendimą taip pat pasmerkė Europos Sąjunga, pavadinusi tai akivaizdžiu žmogaus teisių pažeidimu ir paragino nedelsiant ir besąlygiškai juos paleisti.

Baltarusijoje daugiau nei pusmetį tęsėsi masiniai protestai po pernai rugpjūčio 9-ąją vykusių ginčijamų prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas A. Lukašenka.

Protestuotojai reikalavo A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Opozicija ir Vakarų demokratijos nepripažįsta šių rinkimų rezultatų.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: