2021.08.12 08:49 |Kategorija:  Cover news with delay

M. Skuodis: baltarusiškos trąšos per Lietuvą nustos judėti nuo gruodžio

Vilnius, rugpjūčio 12 d. (BNS). Baltarusijos kalio trąšų gamintojos „Belaruskalij“ produkcija per Lietuvą nebebus pervežamos nuo gruodžio, sako susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Anot jo, tam įtakos turi Jungtinių Valstijų pirmadienį paskelbtos sankcijos Baltarusijai, apimančios ir vieną didžiausių pasaulyje kalio trąšų gamintojų „Belaruskalij“.

Ministro teigimu, maždaug trečdalis krovinių, kurie keliauja „Lietuvos geležinkeliais“ ir per Klaipėdos uostą, yra trąšos, kurioms taikomos sankcijos.  

„Iš vienos pusės galime sakyti, kad sankcijos taikomos JAV subjektams, bet iš praktikos žinome, kad bankai nepriims atsiskaitymų už suteiktas paslaugas Lietuvoje eurais, ne tik doleriais. Įmonės, jeigu yra  sankcionuotas subjektas, atsisako su juo turėti bet kokių verslo santykių vengdami rizikos ir galiu tvirtai teigti, kad nuo gruodžio, kai sankcijos įsigalios, trąšos per Lietuvą nustos judėti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras. 

Jis taip pat teigė, jog krovinių srautai iki gruodžio mėnesio mažės, nes daugelis įmonių nori iš karto pasiruošti ir išvengti bet kokių rizikų ir nepatogumų, kurie gali kilti ateityje. 

„Paprastas pavyzdys, finansinis kanalas, jei geležinkeliai gabena trąšas, bet atsiskaitymų bankai neleidžia už tas paslaugas, tai jau dėl to nekeliaus. Verslas šitoje vietoje nerizikuos“, – teigė M. Skuodis. 

Anot jo, į Europos Sąjungą per Lietuvą gabenamų baltarusiškų trąšų patenka apie 10 proc., o likusi dalis keliauja į Kiniją, Indiją, Braziliją ir kitas šalis. Pasak M. Skuodžio, įvedus sankcijas, kalio trąšų kaina išaugs 80 eurų už toną. 

Vis dėl to jis pabrėžia, jog į situaciją reikia žiūrėti kompleksiškai ir negalima skaičiuoti vien praradimų.

„Turime kritinę situaciją pasienyje, kuri valdoma, bet sukelia daug sudėtingų situacijų pareigūnams ir visiems. Prekiauti su tuo režimu, kuris žmones apgavystės būdu siunčia į Europos Sąjungą per Lietuvos sieną, bet jei atsiribotume nuo to ir pažiūrėtume, faktas, kad poveikis bus, mes jį projektavome“, – teigė M. Skuodis.

Autorė Erika Alonderytė

[email protected], +370 5 205 85 11, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: