2021.08.04 13:05 |Kategorija:  Cover news with delay

Raudonasis Kryžius sako matantis problemų dėl migrantų apgręžimo

Vilnius, rugpjūčio 4 d. (BNS). Lietuvos Raudonasis Kryžius sako, kad daliai apgręžtų migrantų gali kilti pavojus jų saugumui, taip pat kyla klausimas ir dėl galimo neproporcingo jėgos panaudojimo.

Organizacijos teigimu, nors valstybės narės, pagal Europos Sąjungos prieglobsčio procedūrų direktyvą, gali reikalauti, kad tarptautinės apsaugos prašymai būtų pateikti nurodytoje vietoje, kaip šiuo atveju pasienio kontrolės punktuose, tačiau dabartinėje situacijoje įžvelgiamos dvi potencialios problemos.

„Pirma, neįleidus į šalį pažeidžiamų žmonių – oficiali Statistikos departamento informacija rodo, kad migrantų sraute beveik ketvirtadalis asmenų yra nepilnamečiai, ir beveik trečdalis moterų – jie liktų nesaugioje jiems aplinkoje ir jų saugumui gali iškilti pavojus“, – BNS atsiųstame komentare teigė Programų vadovė Eglė Samuchovaitė.

„Antra, nesant fizinio sienos barjero su Baltarusija, kyla klausimas, kaip užtikrinti, kad nebūtų vykdomas neproporcingas jėgos panaudojimas, kuris nebūtų pateisinamas, prieš asmenis, siekiančius kreiptis dėl prieglobsčio“, – sakė ji.

Raudonojo Kryžiaus atstovė taip pat teigė, kad valstybės iššūkiai saugant sienas yra suprantami, o institucijoms svarbu pristabdyti migrantų srautus.

„Suprantame valstybės iššūkius saugant sienas ir pripažįstame, kad valstybinėms institucijoms, atsakingoms už sienų apsaugą yra itin svarbu, kiek įmanoma pristabdyti migracijos srautus, tokiu būdu siekiant pasirūpinti, kad situacija toliau neaštrėtų. Bei, kas ne mažiau svarbu, – būtų galima adekvačiau  pasirūpinti jau čia esančiais žmonėmis bei jų saugumu“,. – teigė E. Samuchovaitė.

Vis dėlto, anot atstovės, prieglobsčio ieškančių žmonių apgręžimas nėra suderinamas nei su Konvencija dėl pabėgėlių statuso, nei su Europos Sąjungos pagrindinių žmogaus teisių chartija, nei su kitais žmogaus teisių dokumentais.

Šią savaitę priimtame vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės įsakyme nurodyta institucijoms, užtikrinančioms ir padedančioms užtikrinti Lietuvos valstybės sienos su Baltarusija apsaugą, pasirūpinti, kad asmenys išorės sieną sausumoje kirstų tik per pasienio kontrolės punktus.

Tai darantieji kitose vietose turi būti neįleidžiami į šalies teritoriją. Siekiant tai užtikrinti, pareigūnams leista naudoti psichinę ir fizinę prievartą prieš neteisėtus migrantus.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko rekordiškai daug, daugiau kaip 4 tūkst., neteisėtų migrantų. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Antradienis, balandžio 16

2024.04.16 12:10
Užsienio naujienos 2024.04.16 12:10
2024.04.16 08:50
Užsienio naujienos 2024.04.16 08:50
2024.04.16 08:26
Užsienio naujienos 2024.04.16 08:26