2021.07.31 13:07 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV paskelbė sankcijų Kubos policijai už protestų malšinimą

Vašingtonas, liepos 31 d. (AFP-BNS). JAV penktadienį paskelbė naujų sankcijų Kubos policijai už anksčiau šį mėnesį vykusių demonstracijų prieš vyriausybę malšinimą.

Be to, prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) perspėjo, kad Vašingtonas gali imtis papildomų baudžiamųjų priemonių, jeigu komunistų valdomoje saloje nebus imtasi didelio masto reformų.

Sankcijų „bus daugiau, nebent Kuboje įvyktų kokių nors drastiškų pokyčių, ko aš nesitikiu“, žurnalistams sakė J. Bidenas prieš susitikimą Baltuosiuose rūmuose su Amerikoje gyvenančių išeivių iš Kubos bendruomenės lyderiais.

Anksčiau penktadienį JAV Iždo departamentas į sankcijų sąrašus įtraukė Kubos nacionalinės revoliucinės policijos (NRP) direktorių Oscarą Callejasą Valcarce (Oskarą Kaljechasą Valkarsę) ir jo pavaduotoją Eddy Sierrą Ariasą (Edį Sierą Ariasą). Vašingtonas įšaldys bet kokį JAV jurisdikcijoje esantį šių pareigūnų turtą, taip pat uždraudė Amerikos fiziniams ir juridiniams subjektams bet kokius sandorius su šiais pareigūnais.

„Iždo departamentas ir toliau nustatinės ir įvardys prisidedančius prie Kubos režimo įsitraukimą į rimtus žmogaus teisių pažeidimus“, – sakė Užsienio aktyvų kontrolės tarnybos (OFAC) direktorė Andrea Gacki (Andrėja Gaki).

„Šiandienos veiksmas turi toliau patraukti atsakomybėn atsakinguosius už Kubos žmonių raginimų užtikrinti laisvę ir gerbti žmogaus teises slopinimą“, – pridūrė A. Gacki.

Liepos 11–12 dienomis Kuboje į gatves išėjo tūkstančiai žmonių, skandavusių „Laisvė!“, „Šalin diktatūrą!“ arba „Mes alkani!“ per vienus didžiausių protestų nuo 1959 metų revoliucijos, atvedusios į valdžią Fidelį Castro (Fidelį Kastrą).

Šimtai žmonių buvo suimti, daugeliui jų gresia kaltinimai dėl nepagarbos pareigūnams, viešosios tvarkos pažeidimų, vandalizmo ir koronavirusinės infekcijos platinimo, nes daugelis demonstrantų apsauginių kaukių nedėvėjo.

„Girdime jūsų balsus“

Liepos 24 dieną vienas Kubos vyriausybės pareigūnams sakė, kad bylos dėl dalyvavimo demonstracijos iškeltos maždaug 60-iai žmonių.

Iždo departamentas nurodė, kad NRP buvo pagrindinis Vidaus reikalų ministerijos padalinys, pasiųstas malšinti demonstracijų. Jo pareigūnai siejami su virtine incidentų, kai buvo sumušti taikūs protestuotojai.

Penktadienį per susitikimą Baltuosiuose rūmuose J. Bidenas, stovėdamas šalia Amerikos kubiečių lyderių, pareiškė: „Girdime jūsų balsus. Girdime iš salos sklindančius šauksmus už laisvę.“

J. Bidenas buvo kritikuojamas respublikonų, tvirtinusių, kad prezidento pozicija Havanos atžvilgiu yra per silpna.

„Bideno lyderystės stygius yra gėdingas ir žlugdo laisvės siekius Kuboje bei visame pasaulyje“, – sakoma Respublikonų nacionalinio komiteto pareiškime.

Baltieji rūmai savo ruožtu tvirtai gynė prezidentą ir teigė, kad J. Bidenas įvykius komunistinėje saloje stebi labai įdėmiai.

„Jis aiškiai leido suprasti, kad Kubai vadovauja nevykęs ir represinis režimas, taip pat kad komunizmas yra visuotinai žlugusi ideologija“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

Ketvirtadienį Europos Sąjunga paragino Kubą paleisti per protestus „nepagrįstai“ sulaikytus žmones.

„Esame labai susirūpinę dėl represijų prieš šiuos protestus, taip pat protestuotojų ir žurnalistų sulaikymo“, – sakoma 27 šalių Bendrijos pranešime.

„Raginame [Kubos vyriausybę] paleisti visus nepagrįstai sulaikytus protestuotojus, įsiklausyti į savo piliečių balsus, vystyti įtraukų dialogą dėl jų nusiskundimų“, – pridūrė Briuselis.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: