2021.07.31 10:29 |Kategorija:  Cover news with delay

Pirmasis pasaulyje komercinis perprogramuojamas palydovas iškeltas į orbitą

Kuru, Prancūzijos Gviana, liepos 31 d. (AFP-BNS). Pirmasis pasaulyje komercinis visiškai perprogramuojamas palydovas penktadienį buvo iškeltas į orbitą iš Prancūzijos Gvianos startavusios nešančiosios raketos „Ariane 5“ ir galbūt taps naujos lankstesnių ryšių sistemų kartos pradininku.

Kitaip negu įprastų palydovų, kurių sistemų konfigūracija nustatoma Žemėje ir negali būti pakeista orbitoje, palydovo „Eutelsat Quantum“ vartotojai gali keisti retransliuojamus ryšio srautus pagal poreikius, beveik realiu laiku.

Palydovas, sukurtas pagal Europos kosmoso agentūros (ESA) partnerystės projektą su palydovų operatore „Eutelsat“ ir Europos aviacijos sektoriaus milžine „Airbus“, buvo iškeltas į geostacionariąją – Žemės paviršiaus atžvilgiu nekintamą – orbitą apie 36 tūkst. km aukštyje. ESA pranešime sakoma, kad palydovas išskleidė saulės elementų „sparnus“ ir palaiko ryšį su operatoriais Žemėje.

Planuojama, kad aparatas bus naudojamas 15 metų ir kad per šį laiką jo konfigūraciją bus galima keisti pagal duomenų perdavimo ir ryšio saugumo poreikius, nurodė ESA.

„Quantum“, kurio masė – 3,5 tonos, palaiko aštuonis ryšio srautus, iš kurių kiekvieno aprėptis ir signalo stiprumas gali būti modifikuotas.

Operatoriai, naudodami gamintojų programinę įrangą, šiuos pakeitimus galės atlikti „per kelias minutes“, rašo „Eutelsat“.

Tai reiškia, kad palydovas galės būti naudojamas palaikyti ryšį su judančiais objektais, pavyzdžiui, lėktuvais arba laivais, taip pat užtikrinti komunikaciją po gaivalinių nelaimių arba kokių nors kitų nenumatytų įvykių.

Be to, didėjant susirūpinimui dėl skaitmeninės erdvės saugumo ir galimo kosmoso naudojimo karinėms reikmėms, „Quantum“ bus pajėgus tiksliai nustatyti, iš kur sklinda potencialiai žalingi signalai, ir reaguoti, apsisaugodamas nuo tikslingų arba atsitiktinių trikdžių.

Per savo veikimo laikotarpį „Quantum“ galės aptarnauti didelę geografinę teritoriją nuo Vakarų Afrikos iki Azijos.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: