2021.07.30 15:09 |Kategorija:  Cover news with delay

R. Karbauskis: T. Tomilino suspendavimas partijoje nebūtų davęs jokio pokyčio (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, liepos 30 d. (BNS). Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad sprendimas suspenduoti Tomo Tomilino narystę partijoje nebūtų davęs jokio pokyčio, todėl nuspręsta jį iš partijos pašalinti.

„Vakarykščiai ir šios dienos pareikšimai, jo elgesys tarybos posėdyje rodė, kad sprendimas suspenduoti jo veiklą kuriam laikui neduos jokio pokyčio. Jis tikrai to nevertina kaip galimybės pakeisti savo elgseną“, – penktadienį žurnalistams sakė „valstiečių“ vadovas.

Jis pridūrė, kad T. Tomilinas savo veiksmais ir pasisakymais sąmoningai žemino bei tebežemina partiją.

Pasak R. Karbauskio, dėl T. Tomilino likimo frakcijoje spręs jos nariai.

„Bus klausimas keliamas klausimas frakcijoje ir ji nuspręs. Aš manau, kad čia diskusijos nebėra, ar jis gali būti frakcijoje“, – aiškino jis.

Politikas pridūrė, kad jei T. Tomilinas „būtų sąžiningas prieš savo kolegas, jis pats tą žingsnį turėtų padaryti“.

R. Karbauskis sakė, kad buvęs partijos narys apie ketinimus siekti „valstiečių“ pirmininko posto pranešė jau žinodamas apie jam gresiantį pašalinimą ar suspendavimą, todėl kritika dėl partijoje mažėjančios demokratijos yra „labai juokinga“.

„Manau, kad tokie teiginiai tėra iš vieno Tomo Tomilino. Jūs nei iš vieno partijos nario ar gerai žinančio padėtį partijoje, neišgirstumėte tokių komentarų“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Savo ruožtu T. Tomilinas apie siūlymą jį šalinti iš partijos ketvirtadienį sakė sužinojęs iš BNS.

R. Karbauskis akcentavo, kad beveik visi taryboje pasisakiusieji prieš T. Tomilino išmetimą buvo ne prieš sankcijas politikui apskritai, o už suspendavimą.

Nurodymai dėl Partnerystės įstatymo

Paklaustas apie eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus ir opozicijos lyderio Sauliaus Skvernelio kritiką dėl elgesio su T. Tomilinu, R. Karbauskis teigė, kad „jie nėra partijos nariai“.

„V. Sinkevičius yra sustabdęs narystę dėl pareigų, o S. Skvernelis niekad nebuvo partijos nariu. (...) Partija priėmė savo sprendimus ir motyvuodama, o nepartiniams žmonėms arba žmonėms, kurie yra toli Briuselyje, labai lengvai iš šalies komentuoti“, – aiškino „valstiečių“ vadovas.

Jis pabrėžė, kad jei šie politikai susidurtų su tokiu šmeižtu, su kokiu susidūrė partija, „jie, matyt, elgtųsi truputį kitaip“.

Viešas konfliktas tarp R. Karbauskio ir T. Tomilino kilo, kai pastarasis pavasarį balsavo už įstatymo projektą, įteisinantį lyčiai neutralią partnerystę.

Tuomet R. Karbauskis pareiškė, jog T. Tomilinas išdavė partijos vertybes, o „valstiečiai“ jam pasiūlė trauktis iš partinių postų. T. Tomilinas prieš kelias savaites pasitraukė iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojo pareigų.

Paklaustas, ar sankcijų sulauks nepartiniai frakcijos nariai Rita Miliūtė ir Lukas Savickas, kurie taip pat palaikė minėtąjį įstatymo projektą, R. Karbauskis teigė, jog taryba nutarė rekomenduoti frakcijai šalinti iš jos narius, kurie rudenį nuspręstų palaikyti pakartotinai planuojamą teikti Partnerystės įstatymą.

„Mes traktuotume balsavimą kaip išdavystę mūsų rinkėjų ir rekomenduotume frakcijos narius, kurie balsuotų dėl tokio įstatymo, šalinti iš frakcijos. Jos (tokios rekomendacijos – BNS) nebuvo pavasarį, todėl negalime reikšti pretenzijų ne partijos nariams“, – aiškino R. Karbauskis.

Artimiausi „valstiečių“ lyderio rinkimai vyks rudenį, tačiau tiksli rinkimų data dar nėra aiški. Partijos pirmininkas pirmąkart bus renkamas visuotiniu partiečių balsavimu.

R. Karbauskis LVŽS vadovauja daugiau nei dešimtmetį. Pastarąjį kartą lyderiu jis perrinktas 2019 metais.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: