2021.07.29 12:36 |Kategorija:  Cover news with delay

I. Šimonytė atsargiai vertina Irako delegacijos galimybes greitai spręsti migrantų krizę

Vilnius, liepos 29 d. (BNS). Premjerė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad nereikėtų puoselėti daug lūkesčių dėl nelegalios migracijos iš Irako problemos sprendimo, šios šalies delegacijai šią savaitę viešint Lietuvoje.

Ji sako, kad daugiau vilčių reikėtų teikti Europos Sąjungos, turinčios rimtesnių svertų šiai krizei valdyti, institucijų įsitraukimui.

„Šią savaitę dirba Irako institucijų misija. Aš norėčiau, kad lūkesčiai šiose temose būtų laabai adekvačiai kalibruojami – tai nėra tie klausimai, kurie labai greitai ir labai paprastai išsisprendžia. Tikrai nėra taip, kad atskridęs Irako pareigūnas su savimi lėktuve išsiveš kelis šimtus žmonių, nes žmones reikia identifikuoti“, – ketvirtadienį pasisakyme po susitikimo su prezidentu ir politinių partijų vadovais sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, iš daugiau nei 3,2 tūkst. Lietuvos sieną su Baltarusija kirtusių migrantų apie du trečdaliai prisistato esantys Irako piliečiai.

Anot jos, šiuo metu su minėta delegacija vyksta „labai intensyvus darbas“,  o tai, jog Irakas atsiliepė į Lietuvos kvietimą atvykti ir išsiaiškinti situaciją migrantų sulaikymo vietose „vertintinas kaip teigiamas ženklas“.

„Kokie bus to rezultatai, matyt, matysime artimiausiu metu. Bet daug lūkesčio ir daug svorio teikiame tiems kontaktams, ar tai būtų Irakas, ar Turkija, kuriuos turės Europos Sąjungos institucijos dėl Europos Sąjungos ypatingos padėties, ypatingo statuso, turinčios ir pakankamai ženklius poveikio svertus, kurie galėtų būti šiose diskusijose naudojami“, –  teigė ji.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, Lietuvoje viešinčiai delegacijai vadovauja Irako Užsienio reikalų ministerijos Europos departamento direktorius Abdulas Kareemas Toma Mehdi Kaabas, ketvirtadienį susitikęs su Lietuvos užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu.

„Ministras pasveikino diplomatinės-konsulinės misijos, dėl kurios sutarta vizito metu Bagdade, darbo pradžią. Tai yra svarbus žingsnis siekiant išardyti nelegalios migracijos maršrutus per sieną“, – teigiama ministerijos įraše socialiniame tinkle „Twitter“.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su reikšmingai išaugusia neteisėta migracija, migrantų skaičius jau perkopė 3 tūkstančius, Lietuva dėl to yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05