2021.07.23 17:05 |Kategorija:  Cover news with delay

JT yra „labai susirūpinusios“ dėl humanitarinės padėties Etiopijos Tigrėjuje

Ženeva, liepos 23 d. (AFP-BNS). Jungtinės Tautos penktadienį pareiškė esančios „ypač susirūpinusios“ dėl humanitarinės padėties Etiopijos šiauriniame Tigrėjaus regione, kur dėl ginkluoto konflikto susidarė didžiulis maisto ir kitų atsargų stygius.

JT Pasaulio maisto programa (WFP) paragino netrukdyti jos darbuotojams pateikti į Tigrėjų, kad būtų įmanoma suteikti pagalbą 4 mln. žmonių, susiduriančių su dideliu maisto trūkumu ir laukiančių skubios pagalbos.

„WFP yra labai susirūpinusi“, – penktadienį Ženevoje žurnalistams sakė organizacijos atstovas Tomsonas Phiri (Tomsonas Firis).

„Humanitarinės pagalbos teikimą regione ir toliau sunkina didelis maisto bei kitų humanitarinių atsargų stygius, ribotos ryšių paslaugos ir komercinės tiekimo grandinės nebuvimas“, – pridūrė jis.

Anot T. Phiri, WFP per pastarąjį mėnesį suteikė pagalbą maistu per 730 tūkst. žmonių Tigrėjaus pietuose ir šiaurės vakaruose.

Šis skaičius apima 40 tūkst. žmonių Zanos rajone, kuriems neseniai pirmąkart buvo padėta maistu.

Agentūra tikisi, kad artimiausiomis dienomis pavyks pasiekti dar 80 tūkst. gyventojų.

„Kai tai bus įvykdyta, tikriausiai baigsis maisto atsargos šiaurės vakaruose“, – sakė T. Phiri.

Anot jo, žmonės Zanoje „buvo visiškai atkirsti ir gyvena sunkiomis sąlygomis“.

„Šie žmonės buvo perkelti ir dabar priglaudžiami mokyklose bei kitose improvizuotose prieglaudose“, – nurodė WFP atstovas.

Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas (Abijus Ahmedas) pernai lapkritį pasiuntė kariuomenę į Tigrėjų, siekdamas nuversti regiono valdančiąją partiją – Tigrėjaus liaudies išvadavimo frontą (TPLF). Šis žingsnis, vyriausybės vadovo teigimu, buvo atsakas į TPLF išpuolius prieš federalinės kariuomenės stovyklas.

Nors Abiy Ahmedas – 2019 metų Nobelio taikos premijos laureatas – vėliau tą mėnesį paskelbė pergalę, TPLF lyderiai nebuvo suimti, o kautynės tęsėsi.

T. Phiri nurodė, jog WFP vadovaujama vilkstinė, kurią sudaro daugiau nei 200 sunkvežimių su maistu ir kitomis būtinomis humanitarinėmis reikmėmis, laukia Etiopijoje, kol baigsis saugumo patikra, kad būtų galima išvykti į Tigrėjų.

„WFP dar kartą ragina suteikti greitesnę, laisvą ir netrukdomą prieigą prie Tigrėjaus, kad būtų galima pasiekti milijonus žmonių, kuriems reikalingas gyvybes gelbstintis maistas“, – pažymėjo JT pareigūnas.

Anot T. Phiri, WFP siekia suteikti pagalbą 2,1 mln. pavojuje atsidūrusiems Tigrėjaus gyventojų.

WFP atstovo duomenimis, nuo liepos katastrofiško lygio badas gali grėsti daugiau nei 400 tūkst. žmonių.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: