2021.07.23 15:52 |Kategorija:  Cover news with delay

Migrantų antplūdį patiriančiai Lietuvai ES pasiruošusi skirti papildomų lėšų

Briuselis, liepos 23 d. („Interfax“-BNS). Europos Sąjunga pasiruošusi skirti papildomų lėšų migrantų antplūdį iš Baltarusijos patiriančiai Lietuvai, penktadienį pranešė vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson (Ilva Johanson).

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su reikšmingai išaugusia neteisėta migracija – iš viso šiemet per Baltarusiją į šalį jau bandė patekti daugiau nei 2,4 tūkst. migrantų, daugiausiai iš Vidurio Rytų ir Afrikos šalių. Lietuvos pareigūnai vadina išaugusią migraciją organizuota kaimyninės šalies režimo akcija prieš Lietuvą.

„Baltarusijos autoritarinis režimas išnaudoja žmones politiniais motyvais, tai – visiškai nepriimtina, – sakė Y. Johansson. – Europos Sąjunga ir valstybės narės demonstruoja tvirtą solidarumą su Lietuva. Tuo pačiu visokeriopai palaikome Baltarusijos pilietinę visuomenę.“

Pasak Y. Johansson, teikiama humanitarinė pagalba užtikrins visus būtiniausius migrantų poreikius, įskaitant maitinimą ir apgyvendinimą. Be to, Europos Komisija pasiruošusi prireikus skirti Lietuvai papildomų lėšų šiai krizei spręsti, pabrėžė pareigūnė.

EK koordinuoja Bendrijos šalių pagalbą Lietuvai per Europos civilinės saugos mechanizmą, organizuoja siuntų pristatymą ir apmoka iki 75 proc. jų transportavimo kaštų. Šiuo metu pagalbą jau pasiūlė 12 ES šalių, pasiruošusių parūpinti tokių priemonių kaip palapinės, lovos ir elektros generatoriai, sakoma Europos Komisijos pranešime.

ES sienų apsaugos agentūra FRONTEX taip pat pasiuntė pareigūnų ir įrangos Bendrijos išorinės sienos apsaugai sustiprinti. Europolas savo ruožtu delegavo darbuotojų, padedančių užtikrinti Europos šalių vidaus saugumą.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: