2021.07.23 13:53 |Kategorija:  Cover news with delay

Migrantų apgyvendinimas Dieveniškėse jėga – kraštutinė priemonė, sako viceministras (papildytas)

papildyta R. Požėlos komentarais, naujos 3-5 pastraipos nuo pabaigos

Dieveniškės, Šalčininkų r., liepos 23 d. (BNS). Dieveniškių gyventojams priešinantis dėl migrantų apgyvendinimo miestelyje, vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas viliasi, kad panaudoti jėgos neteks.

Jis tikina, kad sprendimas apgyvendinti migrantus, neteisėtai kertančius Baltarusijos ir Lietuvos sieną, buvusioje Dieveniškių Technologijų ir verslo mokykloje yra priimtas.

„Sprendimas yra priimtas ir aš tikiuosi, kad jėgos tikrai nereikės naudoti. Tai būtų kraštutinė priemonė. Mes prašome supratimo, mes tikrai neturime, kur apgyvendinti žmonių“, – žurnalistams Dieveniškėse sakė viceministras.

„Ir jeigu dėl kiekvieno objekto reikės dėti tiek pastangų, tai jų gali mums visiems pritrūkti“, – pridūrė jis.

Jis sako, kad pirmieji migrantai Dieveniškėse gali būti apgyvendinti jau penktadienį, jeigu bus spėta aptverti teritoriją.

„Jeigu pavyks sutvarkyti tas sąlygas, kurias turime sutvarkyti. Atvežta tvora, pastatą reikia aptverti, reikia mobilizuoti pareigūnus, šiuo atveju – viešojo saugumo pareigūnus. Užtikrinę viešąją tvarką, apgyvendinsime žmones“, – teigė V. Dmitrijevas.

Jis kartu su policijos generaliniu komisaru Renatu Požėla ir premjerės patarėju Kęstučiu Lančinsku penktadienį atvyko į Dieveniškes tartis su vietoje protestuojančiais gyventojais.

Kartu su valdžios atstovais atvažiavo ir keletas riaušėms malšinti skirtų policijos bei Viešojo saugumo tarnybos furgonų.

Viceministras tikisi, kad pajėgos netrukus galės išvykti.

„Tie sprendimai priimti dėl to, kad mums reikia kažkokiu būdu galvoti apie žmonių apgyvendinimą čia. Tikėkimės, kad tos pajėgos galės išvykti“, – kalbėjo vidaus reikalų viceministras.

R. Požėla neatskleidė, kiek tiksliai pareigūnų penktadienį atvyko į Dieveniškes, nes tai „susiję su tarnybos paslaptimi“, tačiau jis sako, kad pirmiausia bandoma susitarti su gyventojais.

„Mes esame pasirengę įvykdyti priimtą sprendimą ir gavome tokią nerimastingą situaciją ir vakar, kad ir traktoriai atsirado, ir sužinojome apie norą nepaklusti, tai jeigu reiktų įgyvendinti sprendimą, kad mes būtume tam pasiruošę“, – žurnalistams teigė policijos vadovas.

„Bet planas A yra susitarti. Ir dabar mes įgyvendinome kai kurių protestuotojų prašymą patraukti policijos pareigūnus bent iš matomumo zonos“, – pridūrė jis.

Valdžios atstovai žada, kad Dieveniškėse bus apgyvendintos migrantų šeimos iki rugsėjo 1 dienos, kol prasidės mokslo metai, kadangi šalimais yra veikianti gimnazija.

Anot valdžios atstovų, Dieveniškės pasirinktos kaip logistiškai patogi vieta, kadangi šalia yra pasienio užkarda.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: