2021.07.22 14:25 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Iržikevičius su partneriais žengia į pensijų fondų rinką

Vilnius, liepos 22 d. (BNS). Buvęs SEB grupės Baltijos šalių finansų vadovas Jonas Iržikevičius su partneriais ketina Lietuvos rinkai pasiūlyti naujus antros ir trečios pakopos pensijų fondus. Tam metų pradžioje jie įsteigė bendrovę „Goindex“. 

„Šiam tikslui įgyvendinti sutelkėme stiprią finansų valdymo ir investavimo profesionalų komandą ir jau pritraukėme investuotojus, kurie turi sukaupę didelę patirtį finansinių paslaugų ir pensijų fondų rinkoje ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse“, – BNS sakė  „Goindex“ vadovas ir valdybos pirmininkas J. Iržikevičius. 

Jo teigimu, skirtingai nei kitose Baltijos šalyse, Lietuvos pensijų fondų rinka yra sekli ir užsistovėjusi – rinkoje dominuoja didieji bankai, kurių siūlomos fondų valdymo paslaugos yra panašios ir gana brangios, todėl jų dalyviams beveik nėra kitų tvarių alternatyvų.

„Įžvelgiame geras plėtros perspektyvas ir jau dabartiniame parengiamajame etape sulaukėme didelio investuotojų susidomėjimo ir palaikymo. (...) Šiuo metu atliekame parengiamuosius darbus veiklai pradėti ir artimiausiu metu kreipsimės į Lietuvos banką dėl pensijų kaupimo bendrovės veiklos licencijos išdavimo“, – tvirtino J. Iržikevičius.

Pasak jo, daugiau informacijos apie bendrovės veiklą bus pateikta gavus licenciją.

Registrų centro duomenimis, J. Iržikevičius bendrovę šių metų vasarį įsteigė kartu su šeimos biuro paslaugų bendrovės „Genus Family Office“ partneriu, buvusiu Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininku Marijumi Kalesinsku ir bendrovės „Baltijos kredito sprendimai“ vadovu Gintautu Lukošiumi.

Balandį, padidinus įstatinį kapitalą nuo 2,5 tūkst. iki 6,25 tūkst. eurų, didžiausia „Goindex“ akcininke tapo Estijos verslo konsultacijų bendrovė „Beacon Properties“, vėliau akcininkų sąrašą papildė su buvusiu Ukrainos ekonomikos ministru Aivaru Abromavičiumi siejama Švedijos bendrovė „Lobiu sala“, taip pat Latvijos pensijų fondų valdymo bendrovė „Indexo“.

Birželį „Goindex“ akcininkai nutarė suformuoti stebėtojų tarybą, kurios nariais tapo A. Abromavičius, Tomas Langaitis, Daina Senapėdienė, Irtautė Ščerbavičienė bei Estijos pilietis Henrikas Karmo. 

Be to, akcininkai nutarė įstatinį kapitalą padidinti dar 300 eurų iki 6,55 tūkst. eurų, naujais akcijas parduodant grupei fizinių ir juridinių asmenų, tarp kurių yra „Ignitis grupės“ stebėtojų tarybos pirmininkas Darius Daubaras, Švedijos investicijų bendrovėje „East Capital“ dirbanti Eglė Fredriksson, „Vilniaus prekybos“ grupėje dirbusi Oksana Kostogriz, Algimantas Smičius, Andrius Stonkus, D. Senapėdienė, I. Ščerbavičienėir kiti.

Naujų „Goindex“ akcijų taip pat turėjo įsigyti Švedijos bendrovė „Eastate“, Estijos įmonės „In Spire Management“, „Deglava Pood“, „Sandbach“ bei „Markrol Trading“, Lietuvos bendrovės „Pro holding“, „Provestum“, „Autospalva.lt“, „OP Grupė“.

J. Iržikevičius SEB Baltijos šalių finansų vadovu dirbo iki 2020-ųjų liepos, tuo metu M. Kalesinskas iš Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pasitraukė šių metų vasarą. Anksčiau J. Iržikevičius ir M. Kalesinskas kartu yra dirbę SEB grupėje Lietuvoje.

Lietuvos antros pakopos pensijų sistemoje dalyvauja daugiau kaip 80 proc., arba 1,37 mln. Lietuvos dirbančiųjų. Jų pensijų santaupas investuoja ir saugo penkios pensijų fondų valdymo bendrovės: „Aviva Lietuva“, „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“ ir „Swedbank investicijų valdymas“.

Autorius Šarūnas Sabaitis

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: