2021.07.21 15:55 |Kategorija:  Cover news with delay

„Žurnalistai be sienų“: Izraelis turėtų liautis eksportuoti šnipinėjimo technologijas

Jeruzalė, liepos 21 d. (AFP-BNS). Žiniasklaidos teisių organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF) trečiadienį paragino Izraelį sustabdyti šnipinėjimo technologijų eksportą, skambant kaltinimams, kad žydų valstybėje sukurtos kenkėjiškos programos buvo panaudotos šnipinėti keliolika valstybių ir vyriausybių vadovų bei šimtus žurnalistų.

„Raginame Izraelio ministrą pirmininką Naftali Bennettą (Naftalį Benetą) nedelsiant paskelbti moratoriumą sekimo technologijų eksportui, kol bus suformuotas apsauginis priežiūros reglamentas“, – sakoma Paryžiuje įsikūrusios RSF vadovo Christophe'o Deloire'o (Kristofo Deluaro) pranešime.

Pastarosiomis dienomis buvo nutekintas apie 50 000 telefono numerių sąrašas, kaip manoma, susijęs su asmenimis, kuriuos galbūt ketino šnipinėti  įvairių šalių tarnybos, įsigijusios specialios programinės įrangos iš Izraelio bendrovės „NSO Group“, rodo kelių tarptautinių žiniasklaidos priemonių atliktas tyrimas.

Tarp šiame sąraše esančių telefono numerių esama susijusių su 14 valstybių vadovais, įskaitant Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną) ir Maroko karalių Mohammedą VI (Mohamedą VI).

NSO pagrindinė programėlė „Pegasus“ gali būti įdiegta vartotojų išmaniuosiuose telefonuose be jų savininkų žinios. Tuomet šios programos operatoriams atsiveria galimybė perskaityti kiekvieną tuo telefonu išsiųstą žinutę, sekti vartotojo buvimo vietą, taip pat prisijungti prie telefono vaizdo kameros ir mikrofono.

NSO yra sudariusi sutarčių su 45 šalimis ir pabrėžia, kad jos sandorius privalo patvirtinti Izraelio gynybos ministerija.

Bendrovė savo klientų sąrašo nepateikė, bet žmogaus teisių grupė „Amnesty International“ ir Paryžiuje įsikūrusi ne pelno organizacija „Forbidden Stories“, pirmosios gavusios šį sąrašą, nurodė, kad tarp NSO užsakovų yra Bahreino, Indijos, Meksikos, Maroko, Ruandos ir Saudo Arabijos vyriausybės.

Kaip pranešė virtinė žiniasklaidos priemonių, įskaitant dienraščius „The Guardian“, „Le Monde“ ir „The Washington Post“, buvo nustatyta, kad į sąrašą įtraukta beveik 200 žurnalistų iš įvairių organizacijų, įskaitant naujienų agentūrą AFP.

„Sudaryti vyriausybėms galimybę įdiegti šnipinėjimo programas, praktiškai naudojamas stebėti šimtams žurnalistų ir jų šaltinių visame pasaulyje, kelia rimtą problemą demokratijai“, – pabrėžė Ch. Deloire'as.

NSO, N. Bennetto ir Izraelio gynybos ministro Benny Gantzo (Benio Ganco) atstovai į AFP prašymus pakomentuoti šį reikalą trečiadienį dar nebuvo atsakę.

850 darbuotojų turinti NSO yra Izraelio IT sektoriaus milžinė.

Jos 39 metų generalinis direktorius Shalevas Hulio (Šalevas Hulijas) antradienį duodamas interviu Izraelio radijui 103FM, neigė, kad jo įmonė yra įsitraukusi į masinį sekimą.

Pasak jo, NSO niekaip nesusijusi su tūkstančių telefono numerių sąrašu.

Trečiadienį N. Bennettas, kalbėdamas vienoje IT konferencijoje Tel Avive, savo ruožtu gyrė Izraelio technologijų pažangą.

„Iš kiekvieno 100 JAV dolerių, investuotų į kibernetinį saugumą pasaulyje, 41 doleris buvo investuotas į Izraelio kibernetinio saugumo bendroves“, – pabrėžė premjeras.

„Mes kaip vyriausybė, kaip valstybė, turime apsiginti“, – pridūrė N. Bennettas.

Jis pažymėjo, kad pasaulio domėjimasis Izraelio technologijomis išlieka didelis, ir kad „dešimtys šalių“ yra pasirašiusios ketinimų protokolus įsigyti žydų valstybėje sukurtų priemonių, skirtų apsiginti nuo kibernetinių atakų.

Antradienį B. Gantzas sakė, kad Izraelis suteikia leidimus eksportuoti technologijas vyriausybėms „vien tik nusikaltimų ir terorizmo prevencijos bei tyrimų tikslais“.

Premjeras sakė, kad Izraelis nagrinėja pastarojo meto pranešimus šia tema.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: