2021.07.21 13:16 |Kategorija:  Cover news with delay

Statistikos departamentas pradeda skelbti imunizacijos rodiklius pagal darbovietes

Vilnius, liepos 21 d. (BNS). Statistikos departamentas trečiadienį pranešė pradedantis skelbti informaciją, kokią dalį konkrečiose įmonėse sudaro turintys imunitetą koronavirusui darbuotojai.

Šie duomenys pateikiami atvirų duomenų faile Asmenų imunizacija pagal darbovietes.

„Stengiamės labai operatyviai reaguoti į vartotojų poreikį ir tikimės, kad ši informacija padės kuo efektyviau kovoti šaliai su pandemija“, – pranešime cituojama Lietuvos statistikos departamento vadovė Jūratė Petrauskienė.

Departamentas duomenis ketina atnaujinti kasdien. Lentelėje įtraukta daugiau nei dvidešimt tūkstančių Lietuvos įmonių, įstaigų ir organizacijų.

Prie kiekvienos darbovietės pateikiamas ekonominės veiklos, kuria ta darbovietė užsiima, kodas, taip pat savivaldybė, kurioje registruota darbovietė, suapvalintas darbuotojų skaičius ir imunizuotų (skiepais arba natūraliai) darbuotojų dalis.

Taip pat galima pasitikrinti, į kurį procentilį patenka įmonė. Procentilis parodo, kokia yra įmonės vieta imunizacijos atžvilgiu kitų darboviečių kontekste: 100-asis procentilis reiškia, kad įmonė yra tarp vieno procento labiausiai imunizuotų darboviečių. 50-tas procentilis (mediana) reiškia, kad darbovietė yra per patį vidurį tarp visų darboviečių.

„Darbuotojų skaičius pateikiamas pagal Sodros duomenis. Konfidencialumo tikslais rodomos tik tos darbovietės, kuriose darbuotojų skaičius yra 10 ir daugiau, darbuotojų skaičius yra suapvalintas, imunizacijos procentas pateikiamas dešimties procentinių punktų rėžiuose“, – nurodoma pranešime.

Statistikos departamento teigimu, imunizacija nėra išskaidoma į vakcinaciją ir užsikrėtimus. Valstybės saugumo tikslais kai kurių organizacijų duomenys yra neskelbiami.

Kaip nurodo departamentas, mažoms darbovietėms yra sąlyginai lengva „šokinėti“ sąraše ir tapti lyderėmis. Pavyzdžiui, nedidelei įmonei su 10 darbuotojų gali tereikėti paskiepyti vieną asmenį, kad jos pozicija pakiltų iš 1-o į 30-tą procentilį.

Statistikos skaičiavimo tikslais, asmuo laikomas imunizuotu, jei turi teigiamą diagnostinio COVID-19 tyrimo atsakymą, e.sveikatoje turi gydytojo pasirašytą COVID-19 diagnozę arba yra skiepytas bent viena vakcinos doze.

Pranešime pabrėžiama, kad imunizacija statistikos skaičiavimo tikslais yra laikoma galiojančia neribotai.

Departamentas taip pat akcentuoja, kad apskaitomi tik lietuvišką asmens kodą turintys darbuotojai, nes be jo neįmanoma susieti skiepų, tyrimų ir darboviečių.

„Dėl to bus itin paveiktos darbovietės, užsiimančios krovininio kelių transporto veikla, pastatų statyba ir panašiai (apie 15 tūkst. asmenų)“, – teigiama pranešime.

Taip pat darbovietės, kuriose daug darbuotojų yra skiepyti (arba diagnozuota liga) kitose šalyse, gali atrodyti kaip turinčios labai žemą imunizacijos indeksą, nes e.sveikatos sistema registruoja tik Lietuvoje gautus medicininius įrašus.

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: