2021.06.24 19:01 |Kategorija:  Cover news with delay

Palestinos Autonomijos pareigūnai įtariami mirtinai sumušę žmogaus teisių aktyvistą

Ramala, Vakarų Krantas, birželio 24 d. (AFP-BNS). Vienas žmogaus teisių aktyvistas ir Palestinos Autonomijos (PA) kritikas ketvirtadienį mirė, kai palestiniečių saugumo pareigūnai įsiveržė į jo namus, smarkiai sumušė ir suėmė.

Šis incidentas išprovokavo piktų protestų Izraelio okupuotame Vakarų Krante ir raginimų atlikti tyrimą. To pareikalavo ir Europos Sąjunga.

Aktyvisto Nizaro Banato šeima nurodė, kad jis buvo sumuštas daiktu, kuris buvo panaudotas išmušti namo langą.

43 metų N. Banatas, gyvenęs neramiame Hebrono mieste, anksti ketvirtadienį buvo sulaikytas Palestinos Autonomijos saugumo pajėgų, sakė miesto gubernatorius Jibrinas al Bakri (Džibrinas Bakris).

„Gavusios ... prokuratūros nurodymą suimti pilietį Nizarą Khalilą Muhammadą Banatą (Nizara Chalilą Muhamadą Banatą), saugumo tarnybų pajėgos areštavo jį paryčiais“, – sakoma J. al Bakri pranešime, išplatintame oficialiosios naujienų agentūros WAFA.

Gubernatorius N. Banato suėmimo priežasties neįvardijo.

N. Banato pusbrolis Husseinas Banatas (Huseinas Banatas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad apie 25 ginkluoti vyrai įsiveržė į aktyvisto namus, kai jis miegojo, ir jį tramdydami panaudojo paprikinį purškalą.

„Įsiveržė stiprios pajėgos ir agresyviai nuplėšė visus jo drabužius, tuomet ištisas aštuonias minutes jį mušė“, – sakė giminaitis.

Kalbėdamiesi su naujienų portalu „al Quds“ kiti N. Banato šeimos nariai kaltino saugumo pareigūnus „daužius jam per galvą medinėmis lazdomis ir geležiniais strypais“ bei „tyčia jį nužudžius“.

Gubernatorius savo ruožtu pareiškė, kad sulaikant N. Banato „pablogėjo jo sveikatos būklė“.

„Jis buvo skubiai perkeltas į Hebrono vyriausybinę ligoninę... Apžiūrėjus gydytojams buvo konstatuota jo mirtis“, – pridūrė J. al Bakri.

„Gana reiškia gana“

N. Banatas buvo žinomas dėl feisbuke skelbtų savo vaizdo įrašų, kuriuose jis smerkė numanomą PA korupciją.

Jis buvo užsiregistravęs kandidatu į Palestinos parlamento rinkimus, turėjusius įvykti gegužę, bet palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) sprendimu šis balsavimas buvo atidėtas neribotam laikui.

Prieš du mėnesius N. Banatas pranešė, kad jo namas buvo apšaudytas nežinomų užpuolikų.

J. al. Bakri ir palestiniečių premjeras Mohammadas Shtayyeh (Mohamadas Štajė) sakė, kad pradėtas tyrimas dėl aktyvisto mirties.

Saugumo pajėgos atsisakė pateikti komentarų AFP, kai buvo užklaustos apie šį incidentą.

Ketvirtadienį apie 300 žmonių susirinko Ramaloje, kur įsikūrusios PA institucijos, ir ragino M. Abbasą atsistatydinti. Panašus protestas buvo surengtas ir Hebrone.

Saugumo pajėgos protestuotojus vaikė ašarinėmis dujomis. Vienas iššautas ašarinių dujų kanistras pataikė į veidą demonstrantui, šį teko hospitalizuoti.

„Gana reiškia gana“, – Ramaloje sakė protestuotojas Samehas Abu Awwadas (Samehas Abu Avadas). Pasak jo, N. Banatas buvo žmogus, „niekada nevengęs sakyti tiesos, kad ir kokia būtų to kaina“.

Gazos Ruožą kontroliuojantis palestiniečių islamistų judėjimas „Hamas“ pareiškė laikąs prezidentą M. Abbasą „visiškai atsakingu už padarinius“ dėl N. Banato mirties.

Europos Sąjunga, viena pagrindinių PA donorių, pareiškė esanti „sukrėsta ir nuliūdinta“ šio incidento, taip pat pareikalavo atlikti „nuodugnų, nepriklausomą ir skaidrų tyrimą“.

ES išsakė susirūpinimą pernai lapkritį, kai N. Banatas buvo sulaikytas keturioms dienoms, taip pat gegužę, kai palestiniečių saugumo pajėgos aktyvisto namuose atliko kratą.

Bendrijos pasiuntinys tuo metu sakė, kad „smurtas prieš politikus ir žmogaus teisių gynėjus yra nepriimtinas“, taip pat ragino PA užtikrinti žodžio laisvę ir apsaugoti žmogaus teisių aktyvistus.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05