2021.06.21 18:58 |Kategorija:  Cover news with delay

Premjerė po susitikimo su ES šalių ambasadoriais: turime išlaikyti spaudimą Minsko režimui

Vilnius, birželio 21 d. (BNS). Europos Sąjunga (ES) turi išlaikyti vieningą spaudimą Minsko režimui, kol Baltarusijoje grubiai pažeidžiamos žmogaus teisės, kankinami piliečiai, iš jų atimta pamatinė teisė demokratiniu būdu rinkti valdžią, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Taip ji kalbėjo po pirmadienį vykusio susitikimo su Lietuvoje reziduojančiais ES valstybių narių ambasadoriais.

„ES vienybė ir mūsų bendros vertybės yra mūsų sėkmės pamatas. Turime padėti vieni kitiems sunkumų akivaizdoje. Todėl ne tik toliau Jūsų prašysime solidarumo su mūsų šalimi, bet ir patys solidarumo principu grįsime Lietuvos ES politiką“, – teigė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Susitikime daug dėmesio buvo skirta švietimo ir mokesčių reformoms, ES skaitmeninei transformacijai ir žaliajam kursui, Lietuvos ekonomikos atsigavimo priemonėms, kalbėta apie Konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo ratifikavimą.

Premjerė padėkojo ambasadoriams už jų valstybių ilgametį solidarumą su Lietuva, taip pat ir dėl pastarųjų įvykių Baltarusijoje bei dėl nesaugios Astravo atominės elektrinės.

Premjerė pasveikino Portugalijos ambasadorių Joao Maria Cabralį (Žuauną Mariją Kabralį) su sėkmingu jo šalies pirmininkavimu ES Tarybai ir palinkėjo sėkmės estafetę perimančiai Slovėnijai.

Anot premjerės, Portugalijai teko sudėtinga, kupina iššūkių darbotvarkė: COVID-19 pandemijos valdymas, didėjanti nelegali migracija, agresyvūs Rusijos veiksmai, Izraelio ir palestiniečių konfliktas, galiausiai Baltarusijos režimo įvykdytas lėktuvo užgrobimas. 

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai pirmadienį patvirtino sankcijas kalio trąšų, taip pat naftos ir jos produktų eksportui iš Baltarusijos, smogdami dviem svarbiems Minsko režimo pajamų šaltiniams.

Šių priemonių imamasi Bendrijai didinant spaudimą autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui už oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio priverstinį nutupdymą praėjusį mėnesį ir juos skridusio opozicijos tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės sulaikymą.

Naujausios 27 šalių bloko sankcijos Minsko režimui turėtų būti galutinai patvirtintos artimiausiomis dienomis.

ES užsienio reikalų ministrai taip pat pritarė, kad dėl žmogaus teisių pažeidimų Baltarusijoje būtų įvestos papildomos sankcijos 78 asmenims ir aštuoniems juridiniams subjektais. Jiems bus taikomas draudimas išduoti ES vizas, o Bendrijos jurisdikcijoje esantis jų turtas bus įšaldytas.

Pernai ES paskelbė sankcijas 88 asmenims, įskaitant A. Lukašenką ir jos sūnų, dėl brutalaus protestų malšinimo Baltarusijoje, kurią dideli neramumai krėtė nuo rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų.

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, balandžio 20

2024.04.20 05:22
Įvairenybės, kultūra 2024.04.20 05:22

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05