2021.06.12 08:38 |Kategorija:  Cover news with delay

V. Putinas sako besitikintis, kad J. Bidenas bus ne toks impulsyvus kaip jo pirmtakas

Vašingtonas, birželio 12 d. (AFP-BNS). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį, artėjant jo susitikimui su naujuoju Jungtinių Valstijų lyderiu, pareiškė besitikintis, kad JAV vadovas Joe Bidenas (Džo Baidenas) bus ne toks impulsyvus kaip jo pirmtakas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

V. Putinas davė pirmąjį per maždaug trejus metus interviu amerikiečių televizijai, kurio pirmosios ištraukos buvo parodytos „NBC News“ eteryje naktį į šeštadienį. Į žurnalisto klausimus jis atsakinėjo rusų kalba, o televizija pateikė vertimą į anglų kalbą.

Interviu Rusijos vadovas pavadino po „spalvingo“ D. Trumpo JAV prezidentu tapusį J. Bideną „karjeros žmogumi“, kuris praleido visą savo gyvenimą politikoje.

„Labai tikiuosi, kad yra tam tikrų privalumų, tam tikrų trūkumų, tačiau nebus jokių impulsyvių judesių iš dabartinio JAV prezidento pusės“, – sakė V. Putinas „NBC News“.

„Manau, kad buvęs JAV prezidentas Trumpas yra išskirtinė asmenybė, talentinga asmenybė... Jis – spalvinga asmenybė. Galite jį mėgti arba ne. Bet jis atėjo ne iš JAV isteblišmento“, – teigė Kremliaus šeimininkas.

Trečiadienį Ženevoje vyksiančiame susitikime su V. Putinu J. Bidenas planuoja iškelti įvairius JAV skundus, įskaitant įtariamą Rusijos kišimąsi į rinkimus ir kibernetinius įsilaužimus.

V. Putinas yra atvirai pripažinęs, kad per 2016 metų rinkimus jis palaikė D. Trumpą, kuris reiškė susižavėjimą Rusijos vadovu, o per pirmąjį jųdviejų viršūnių susitikimą respublikonas, regis, sutiko su rusų kolegos pareiškimu, kad Maskva nesikišo į Jungtinių Valstijų rinkimus.

J. Bidenas yra sakęs, kad neturi iliuzijų apie V. Putiną ir yra prilyginęs jį „žudikui“ po virtinės didelio atgarsio sulaukusių incidentų, įskaitant rusų opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymą.

Interviu paklaustas, ar jis yra „žudikas“, V. Putinas atsakė, kad šis epitetas yra Holivude dažno „mačo elgesio“ dalis.

Pasak jo, toks diskursas „yra dalis JAV politinės kultūros, kur tai laikoma normaliu dalyku. Beje, čia – ne, čia tai nelaikoma normaliu dalyku“, kalbėjo Rusijos prezidentas.

„NBC News“ anksčiau sakė, kad visas interviu su V. Putinu bus parodytas ateinantį pirmadienį – dvi dienos iki jo susitikimo su J. Bidenu Ženevoje, turinčio įvykti birželio 16 dieną, baigiantis pirmajai JAV prezidento užsienio kelionei.

Anksčiau V. Putinas davė interviu amerikiečių televizijai „Fox News“ 2018-aisiais, kuomet JAV prezidento pareigas ėjo D. Trumpas. Vėliau, tų metų vasarą, interviu iš rusų lyderio paėmė „Fox News“ žurnalistas Chrisas Wallace'as (Krisas Volesas).

Šįkart V. Putinas bendravo su „NBC News“ žurnalistu Keiru Simmonsu (Kiru Simonsu).

K. Simmonsas yra britų žurnalistas, savo karjerą pradėjęs tėvynėje ir vėliau persikėlęs į Jungtines Valstijas.

Prieš artėjantį V. Putino ir J. Bideno susitikimą Ženevoje Rusijos ryšiai su JAV yra labiausiai įtempti nuo Šaltojo karo pabaigos.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: