2021.06.11 17:36 |Kategorija:  Cover news with delay

A. Navalno bendražygis I. Ždanovas: jokios Kremliaus paskelbtos paieškos mūsų nesustabdys

Vilnius, birželio 11 d. (BNS). Rusijoje kalinamo opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendražygis Igoris Ždanovas sako, kad jo atžvilgiu Kremliaus paskelbta tarptautinė paieška nesustabdys nei jo, nei kitų palaikančiųjų A. Navalną veiklos.

Šiuo metu Lietuvoje esantis I. Ždanovas BNS penktadienį teigė, kad sprendimą paskelbti jo paiešką ir pripažinti jo vadovaujamą A. Navalno Kovos su korupcija fondą ekstremistiniu vertina kaip „logišką žingsnį“ prezidento Vladimiro Putino plane išstumti opozicionierius iš politinės erdvės.

„Manau, kad buvo viena komanda iš Putino – pasodinti Aleksejų Navalną į kalėjimą ir padaryti taip, kad jį supantieji, jo bendražygiai, jo organizacija negalėtų veikti. Ta komanda vykdoma vadovaujantis aiškia logika, aiškia seka – jie kelia baudžiamąsias bylas, naikina mūsų organizaciją“, – sakė I. Ždanovas.

„Tai – logiška pasekmė, tai nestebina, tai yra visiškai nuspėjami įvykiai: jie nori mus visiškai išstumti iš politinės erdvės. Ar jiems tai pavyks? Manau, kad ne. Nes mes tokiomis spaudimo sąlygomis gyvename jau labai seniai, mes išmokome taip dirbti, mes išmokome į tai atsakyti“, – pridūrė jis. 

Pasak opozicijos atstovo, fondo komanda ir toliau planuoja tęsti „tiriamąją ir politinę veiklą“, nors paties fondo šiuo pavadinimu dėl jo pripažinimo ekstremistine organizacija Rusijoje „ar analogiško fondo Rusijoje nebebus“.

„Tai yra tie projektai, kuriuos mes galime vykdyti efektyviai. Tikrai niekas, jokios paieškos nesutrukdys mums to daryti“, – pabrėžė A. Navalno Kovos su korupcija fondo direktorius.

„Mes tęsime savo veiklą, galbūt ne kaip Kovos su korupcija fondas – tai jau neįmanoma, mus pripažino ekstremistais, kam taip kvailai beprisistatinėti. Bet galbūt tęsime veiklą kaip komanda, kaip Navalno šalininkai, kaip jį palaikantieji. Tai nėra įstatymais uždrausta ir negali būti draudžiama“, – kalbėjo jis.

I. Ždanovas įsitikinęs, kad net ir pakeitus organizacijos pavadinimą, Rusijoje toliau veikti būtų neįmanoma, kadangi jau nuo 2020-ųjų komanda Rusijoje bando registruoti tiek politinę organizaciją, tiek ir kitus fondus, bet tai daryti atsisakoma be paaiškinimų.

Jis sakė nejaučiantis „akivaizdžios baimės“ dėl to, kad jį gali ištikti A. Navalno likimas, sakydamas, kad opozicionierius patyrė „kur kas didesnę riziką – jį jau bandė nužudyti“.

„Bet tuo pačiu aš suprantu, kad yra akivaizdi žudikų grupė, tiesiogiai pavaldi Rusijos federalinei saugumo tarnybai, kuri veikia ir Rusijoje, ir už jos ribų. Natūralu – tai, kad mes atskleidėme šią nuodytojų gaują, mes apie juos papasakojome, mes atlikome tyrimą ir toliau tai darome, be abejo, neliekame nepastebėti. Kai tu žinai, kad yra tokia grupė, ir ji, be abejo, skiria dėmesio mūsų veiklai, tai ne tiek kelia baimę, kiek skatina tam tikras atsargumo priemones, tiesiog suprantant, kad taip gali atsitikti, kad yra tam tikra grėsmė saugumui“, – tvirtino I. Ždanovas.

Trečiadienį Maskvos teismas pripažino Kovos su korupcija fondą ekstremistine organizacija ir nurodė jam nutraukti veiklą, o Rusijoje paskelbta Lietuvoje gyvenančio I. Ždanovo paieška. Jis įtrauktas į Rusijos vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų duomenų bazę kaip „ieškomas pagal Baudžiamojo Kodekso straipsnį“.

32-ejų I. Ždanovas figūruoja keliose Rusijoje iškeltose baudžiamosiose bylose, įskaitant bylas dėl sukčiavimo ir visuomeninės organizacijos, kurios veikla susijusi su smurtu, įkūrimo.

Kovos su korupcija fondas reguliariai skelbia savo žurnalistinius tyrimus dėl įtariamos visų lygių pareigūnų korupcijos. Milijonų peržiūrų „YouTube“ sulaukė tyrimai dėl didžiulių prabangių valdų, priklausančių, kaip teigiama, prezidentui Vladimirui Putinui ir buvusiam prezidentui bei premjerui Dmitrijui Medvedevui.

Šie fondui paskelbti įtarimai išprovokavo didžiules gatvių demonstracijas, bet policija jas greit ir brutaliomis priemonėmis nuslopino. Policijos veiksmus pasmerkė Vakarų šalių lyderiai.

Kovos su korupcija fondas taip pat nepriklausomai ištyrė praėjusią vasarą įvykdytą A. Navalno apnuodijimą ir pareiškė, kad į jo gyvybę pasikėsino Federalinė saugumo tarnyba V. Putino nurodymu, bet Kremlius tai neigia.

Vasarį Kremliaus kritikui buvo skirta pustrečių metų įkalinimo bausmė už lygtinio nuosprendžio sąlygų pažeidimus, kol jis gydėsi Vokietijoje. Ankstesnė lygtinė bausmė jam buvo paskirta 2014 metais byloje dėl grobstymo. A. Navalnas ir jo sąjungininkai šiuos kaltinimus vadina sufabrikuotais dėl politinių motyvų.

Pagrindiniai A. Navalno sąjungininkai, dar esantys Rusijoje, atidžiai stebimi teisėsaugos institucijų, kai kuriems skirtas namų areštas. Dalis bendražygių, įskaitant I. Ždanovą, išvyko iš šalies.

I. Ždanovo tėvas buvo suimtas kovo pabaigoje dėl kaltinimų sukčiavimu. Pasak I. Ždanovo, jo tėvui gresia iki dešimt metų nelaisvės.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 10:53
Lietuvos politika 2024.03.28 10:53
2024.03.28 09:59
Užsienio naujienos 2024.03.28 09:59
2024.03.28 09:23
Lietuvos politika 2024.03.28 09:23
2024.03.28 07:02
Kriminalai 2024.03.28 07:02

Trečiadienis, kovo 27

2024.03.27 17:23
Užsienio naujienos 2024.03.27 17:23
2024.03.27 15:45
Lietuvos politika 2024.03.27 15:45
2024.03.27 15:36
Įvairenybės, kultūra 2024.03.27 15:36