2021.06.11 14:01 |Kategorija:  Cover news with delay

JK gina savo poziciją Šiaurės Airijos klausimu

Londonas, birželio 11 d. (AFP-BNS). Jungtinė Karalystė penktadienį atkirto Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui (Emaniueliui Makronui) dėl jo bekompromisės pozicijos „Brexito“ klausimu, toliau rusenant ginčui dėl naujų prekybos susitarimų Šiaurės Airijai.

E. Macronas ketvirtadienį įspėjo Londoną, jog „nerimta“ peržiūrėti pernai gruodį, likus kelioms savaitėms iki JK pasitraukimo iš Europos bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, pasirašytus susitarimus.

„Nieko negalima persvarstyti“, – sakė jis, prieš išvykdamas į Didžiojo septyneto (G-7) lyderių susitikimą Kornvalyje Anglijos pietvakariuose.

Tačiau britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) tvirtino, kad Briuselis turėtų būti lankstesnis dėl Šiaurės Airijos, kurios siena su Airija yra vienintelė JK sausumos siena su ES.

Pagal vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą turi būti vykdoma muitinės kontrolė kai kurioms prekėms, atkeliaujančioms į Šiaurės Airiją iš likusios JK dalies.

Tačiau tai kelia junionistų, patikras uostuose laikančių grėsme Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui, nepasitenkinimą. Junionistų bendruomenės sako, kad tai nulėmė smurto atsinaujinimą.

Kontrolė buvo sustabdyta ir Londonas pratęsė atvėsintos mėsos kontrolės netaikymo periodą provincijoje.

„Pokyčiai turi ateiti iš Europos Komisijos, – televizijai „Sky News“ sakė D. Raabas. – Dėl Jungtinės Karalystės vientisumo nesiderame.“

Derybos šiuo klausimu trečiadienį Londone nutrūko, o Briuselis pagrasino baudžiamaisiais veiksmais, jei britai neįgyvendins susitarimo, kuriuo siekiama neleisti nepatikrintoms prekėms patekti į ES per bloko narę Airiją. Protokolu Šiaurės Airija iš esmės išlaikoma ES muitų sąjungoje ir prekių bendrojoje rinkoje.

Ginčas galėjo užtemdyti G-7 viršūnių susitikimą. Būta pranešimų, kad JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasipiktino galimybe pakenkti sunkiai pasiektai taikai Šiaurės Airijoje.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį, po pusantros valandos trukusio susitikimo su J. Bidenu, atmetė pranešimus apie nesutarimus.

Tačiau problema tikriausiai niekur nedings, nes B. Johnsonas turi susitikti su Europos lyderiais, labai norinčiais išspręsti šį klausimą per savaitgalį įvyksiantį viršūnių susitikimą.

Tuo metu Šiaurės Airijoje, Belfaste, tūkstančiai žmonių ketvirtadienį vakare nepaisydami kovos su pandemija priemonių susirinko protestuoti prieš protokolą.

Policija apskaičiavo, kad neteisėtai susirinko daugiau kaip 3 tūkst. žmonių. Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matėsi, kaip deginamas suvienytos Airijos šalininkų plakatas.

Pasipiktinimas protokolu jau privertė atsistatydinti pirmąją ministrę Arlene Foster (Arlin Foster). Ji buvo pakeista tvirtesniu junionistu, pažadėjusiu griežtesnį kursą.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: