2021.06.11 09:11 |Kategorija:  Cover news with delay

Europos Parlamentas grasina patraukti į teismą Europos Komisiją

Strasbūras, Prancūzija, birželio 11 d. (AFP-BNS). Europos Parlamentas ketvirtadienį pagrasino Europos Komisijai teismu dėl naujos, su teisinės valstybės principais susijusios bloko taisyklės nenaudojimo Lenkijos ir Vengrijos atžvilgiu.

Įstatymo viršenybės mechanizmas buvo skausmingai įtrauktas į prieš metus patvirtintą Europos Sąjungos 750 mlrd. eurų atsigavimo po pandemijos paketą. Mechanizmas yra būdas ribojant ES išmokas sustabdyti bloko demokratinių normų pažeidimus abiejose šiose šalyse.

Europos Parlamentas paragino Europos Komisiją per dvi savaites „įvykdyti savo įsipareigojimus“ ir pagrasino priešingu atveju kelti bylą ES teisme.

Rezoliuciją remiantys europarlamentarai baiminasi, kad iš istorinio ES plano dosnumo naudos prieš rinkimus Vengrijoje ir Lenkijoje turės valdančiųjų nacionalistų euroskeptikų kampanijos.

„Negali būti nė kalbos, kad Europos biudžeto ir atsigavimo planu būtų finansuojamas laisvių varžymas ar konservatyvių autokratų Vengrijoje ir Lenkijoje perrinkimas“, – sakė prancūzų europarlamentarė Fabienne Keller (Fabjan Keler).

Ketvirtadienį didele persvara priimtoje rezoliucijoje europarlamentarai sako, kad Europos Komisija iki birželio turėjo pasiūlyti gaires šiai schemai ir kad ji nesinaudoja visais savo įgaliojimais.

Lenkų europarlamentaras Ryszardas Legutko (Ryšardas Legutka) iš Lenkijos valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) kritikavo rezoliuciją ir sakė, kad tai yra „diktato ir kontrolės metodas vyriausybėms, atsiskiriančioms nuo pagrindinės [proeuropietiškos] federalistinės srovės“.

EP nori, kad Komisija greičiau reaguotų į galimus įstatymų viršenybės pažeidimus šalyse narėse ir šio principo nesilaikymo atvejais nutrauktų ES finansavimą.

ES lėšų neteisėto eikvojimo rizika didėja, toks eikvojimas gali siurbti lėšas iš Europos atsigavimo plano blogėjant įstatymo viršenybės padėčiai, sakoma pareiškime.

Įstatymo viršenybės sąlyga į atsigavimo planą buvo įtraukta reikalaujant Nyderlandams ir Šiaurės šalims. Sąlygai vis dar griežtai priešinasi Varšuva ir Budapeštas.

Siekdamos nuslopinti jų nepritarimą valstybės narės sutarė, kad sąlyga nebus taikoma, kol ES aukščiausios instancijos teismas nenuspręs dėl jos pagrįstumo.

Lenkija ir Vengrija nedelsdamos kreipėsi Europos Teisingumo Teismą (ETT) ir siekia, kad mechanizmas būtų anuliuotas. Šis procesas gali užtrukti beveik metus.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: