2021.06.02 13:51 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

V. Adamkus apie baltarusių įtarimus: tai yra nesąmonė

Vilnius, birželio 2 d. (BNS). Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus trečiadienį nesąmone pavadino Baltarusijos teisėsaugos įtarimus dėl jo vaidmens dalyvavus baltarusių genocide.

Taip V. Adamkus reagavo į Baltarusijos generalinės prokuratūros pateiktą prašymą Lietuvos prokurorams jį apklausti kaip liudininką tiriant bylą dėl „Baltarusijos gyventojų genocido“ per Antrąjį pasaulinį karą.

„Tai yra nesąmonė“, – BNS sakė prezidentas.

Baltarusijos Generalinės prokuratūros valdybos vyriausiasis prokuroras Eduardas Skuratas trečiadienį pareiškė turintis informacijos, kad V. Adamkus buvo Antano Impuliavičiaus, kurio vadovaujamas nacių SS pavaldus pagalbinės policijos batalionas per karą vykdė baudžiamąsias operacijas Baltarusijos teritorijoje, patikėtinis.

„Aš net nežinau, kad tokios organizacijos iš viso egzistavo, neturiu nuovokos, ką jos darė ir kas tie žmonės. Pirmą kartą girdžiu“, – kalbėjo V. Adamkus.

Jis Baltarusijos teisėsaugos veiksmus pavadino „kvailu bandymu nukreipti dėmesį nuo baltarusių laisvės kovos“.

„Manau, kad tai absoliučiai nėra noras ką nors išsiaiškinti, o tiesiog yra formali provokacija įtraukiant daugiau žmonių į jų vidines problemas“, – sakė kadenciją baigęs prezidentas.

Anot baltarusių pareigūno, esama duomenų, kad 1944 metais V. Adamkus ėjo pareigas, atitinkančias A. Impuliavičiaus padėjėjo pareigybę.

E. Skuratas pridūrė, kad Baltarusijos tyrėjai tikrina, ar V. Adamkus yra kaip nors susijęs su baudėjų bataliono veikla.

Autorius Saulius Jakučionis

[email protected], +370 5 205 85 10, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: