2021.05.23 22:27 |Kategorija:  Cover news with delay

Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo (dar papildytas)

papildyta LKPB viršininko R. Kiškio komentaru, naujos 6-11 pastraipos. 

Vilnius, gegužės 23 d. (BNS). Generalinė prokuratūra sekmadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo ir draudžiamo elgesio su žmonėmis, BNS patvirtino prokuratūros atstovė.

„Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl orlaivo užgrobimo ir tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis“, – BNS sekmadienį informavo Generalinės prokuratūros Komunikacijos vadovė Elena Martinonienė.

Tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Kaip sekmadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Lietuvos policija, Kriminalinės policijos biuras ikiteisminį tyrimą atlieka „pagal du baudžiamojo kodekso straipsnius, dėl priverstinio dingimo ir orlaivio užgrobimo“.

Anot jos, jau identifikuoti ir bus apklausiami pirmieji liudytojai, renkama kita susijusi medžiaga, bendradarbiaujama su prokurorais ir kitų Europos Sąjungos šalių pareigūnais.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis BNS sakė, kad šiuo metu policijos pareigūnai jau yra oro uoste, kur atlieka „tam tikrus procesinius veiksmus“, daugiausia – apklausas. 

„Dirba didelė tyrėjų komanda, kad neužlaikytume žmonių, kad greituoju būdu apklaustume visus ir surinktume visus duomenis“, – sakė R. Kiškis. 

Anot jo, dalis keleivių apklausiami oro uoste.

„Iš vienų keleivių surenkami kontaktiniai duomenys, o kiti, kurie, mes galvojame, kad svarbesni, tie apklausinėjami“, – aiškino Kriminalinės policijos biuro viršininkas. 

„Keliolika (...) pagrinde – įgulos nariai“, – sakė jis, paklaustas, kiek žmonių yra apklausiami jau oro uoste. 

Daugiau informacijos apie atliekamą tyrimą R. Kiškis žadėjo pateikti pirmadienį. 

Vilniaus oro uoste sekmadienio vakarą nusileido Baltarusijoje anksčiau nutupdytas bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

Lėktuvas sekmadienio popietę buvo priverstas leistis Minsko oro uoste, nors skrydžio metu jau buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės.

Kompanija „Ryanair“ sekmadienį pranešė, jog lėktuvas nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepasitvirtino.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, apgręžti civilinį orlaivį panaudoti du Baltarusijos karo orlaiviai – naikintuvas MiG-29 ir sraigtasparnis Mi-24.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta, kad būtų sulaikytas šiuo lėktuvu skridęs Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R. Pratasevičius. 

Jį nedelsiant ragina paleisti Lietuvos ir Vakarų lyderiai.

Autoriai: Jūratė Damulytė, Augustas Stankevičius, Margiris Meilutis

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: