2021.05.15 13:27 |Kategorija:  Cover news with delay

Afganistano vyriausybės ir Talibano delegacijos aptarė derybų spartinimo klausimą

Kabulas, gegužės 15 d. (AFP-BNS). Afganistano vyriausybės ir Talibano derybininkai penktadienį susitiko aptarti, kaip būtų galima paspartinti įstrigusias taikos derybas, pranešė abiejų pusių pareigūnai, kai aukų pareikalavęs sprogimas Afganistano mečetėje sudrumstė sudarytas paliaubas.

Nepaisant beprecedenčių derybų, prasidėjusių rugsėjo mėnesį Dohoje, abi kariaujančios pusės neskuba nusileisti, tuo tarpu JAV išvedant savo paskutiniuosius karius, smurto Afganistane vis daugėja.

„Šiandien Dohoje įvyko susitikimas tarp abiejų pusių derybininkų delegacijų“, – penktadienyje tviteryje pranešė Afganistano vyriausybės atstovai.

Abi pusės „pabrėžė būtinybę paspartinti taikos derybas Dohoje“, sakoma įraše.

Panašiame taip pat socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame įraše Talibanas teigė, kad „abi pusės sutiko tęsti derybas [po Id al Fitro (Atsigavėjimo) šventės]“, kuri baigsis šeštadienį.

Trijų dienų paliaubos, dėl kurių susitarė kariaujančios pusės Id al Fitro proga, įsigaliojo ketvirtadienį, po kelias savaites trukusio pražūtingo smurto.

Visgi ramybę nutraukė sprogimas mečetėje Afganistano sostinės pakraštyje, per kurį žuvo 12 žmonių, įskaitant imamą, vadovavusį penktadienio pamaldoms.

Kol kas nė viena grupė neprisiėmė atsakomybės už išpuolį, įskaitant Talibaną.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai teigė, kad sprogmenys buvo palikti mečetėje prieš prasidedant maldoms.

Tai buvo vos ketvirtos paliaubos per du dešimtmečius besitęsiantį konfliktą.

Anksčiau paliaubų buvo iš esmės laikomasi. Manoma, kad tokiu būdu Talibano vadovybė siekė parodyti kontroliuojanti daugybę visoje šalyje veikiančių frakcijų, sudarančių šį judėjimą.

JAV pasitraukimas iš Kandaharo aerodromo

Šalyje daugėjant smurto, įskaitant tikslinių nužudymų bangą tarp Afganistano išsilavinusios klasės atstovų, suintensyvėjo tarptautinės pastangos paskatinti derybas, įskaitant kovo mėnesį Maskvoje vykusią vienos dienos trukmės konferenciją, kurioje dalyvavo abiejų konfliktuojančių pusių, taip pat Rusijos, JAV, Kinijos ir Pakistano atstovai.

Turkija planavo surengti konferenciją Afganistano klausimu balandžio pabaigoje, tačiau ji buvo atidėta neribotam laikui, nes Talibanas atsisakė dalyvauti.

Jungtinės Valstijos, Rusija ir kitos tarpininkės nori, kad Afganistane valdžią perimtų kokia nors pereinamojo laikotarpio vyriausybė, kurioje būtų ir Talibano atstovų, bet Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) tvirtina, kad lyderius rinkėjai gali išrinkti tik balsuodami.

Didelės karinės sėkmės sulaukusiam Talibanui nė viena šių strategijų veikiausiai neatneštų didelės naudos.

Vašingtonas yra pažadėjęs nutraukti ilgiausią karą, kuriame dalyvauja jo kariai, tačiau jam nepavyko iki šio mėnesio pradžioje nustatyto termino išvesti visus savo karius, kaip buvo susitarta su Talibanu mainais už saugumo garantijas ir pažadą pradėti derybas su Afganistano vyriausybe, kuri buvo neįtraukta į susitarimą.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) nukėlė karių išvedimo datą iki rugsėjo 11 dienos. Ateinantį rudenį sueis 20 metų, kai JAV įsiveržė į Afganistaną ir nuvertė Talibano režimą.

JAV ir Afganistano pareigūnai penktadienį pranešė, kad Vašingtonas išvedė savo pajėgas iš Afganistano pietuose esančio Kandaharo aerodromo, nors vos prieš savaitę JAV iš minėtos bazės dar rengė antskrydžius, siekdamos padėti afganų pajėgoms atremti plataus masto Talibano puolimą.

Afganistano kariuomenės karininkas Kandaharo aerodrome, kuris paprašė jo vardo neviešinti, teigė naujienų agentūrai AFP, kad JAV karių išvedimas apsunkins vyriausybės pajėgų kovą.

„Dabar mums bus labai sunku vykdyti operacijas, – teigė karininkas. – Mūsų orlaiviai negali skraidyti naktį, todėl bus sudėtinga vykdyti naktines operacijas.“

Kandaharas yra laikomas Talibano lopšiu, o pastaraisiais mėnesiais čia vyko intensyvūs kovotojų ir Afganistano pajėgų susirėmimai.

Nepaisant pasitraukimo, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) kalbėdamasis telefonu prezidentui A. Ghani pažadėjo „tvirtą paramą“ Afganistano pajėgoms, pareiškė JAV Valstybės departamentas. Diplomatijos vadovas pridūrė smerkiantis pastarojo meto išpuolius, įskaitant virtinę sprogimų prie mergaičių mokyklos Kabule, per kuriuos žuvo daugiau nei 50 žmonių, daugiausia paauglių mergaičių.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45