2021.05.14 17:08 |Kategorija:  Cover news with delay

Rusijoje į „užsienio agentų“ sąrašą įtrauktas nepriklausomas leidinys „VTimes“

Maskva, gegužės 14 d. (AFP-BNS). Rusija penktadienį įtraukė nepriklausomą internetinę žiniasklaidos priemonę „VTimes“ į „užsienio agentų“ sąrašą, šalies valdžiai didinant spaudimą nepriklausomai žiniasklaidai.

Teisingumo ministerija šį sprendimą priėmė nepraėjus nė mėnesiui, kai prieštaringai vertinama „užsienio agento“ etiketė buvo priskirta vienai populiariausių Rusijos nepriklausomų naujienų svetainių „Meduza“, kurios redakcija įsikūrusi Latvijoje. Sumažėjus iš reklamos gaunamoms pajamoms, svetainė buvo priversta pradėti sutelktinio finansavimo kampaniją, kad išsilaikytų.

„VTimes“ buvo įtraukta į „užsienio agentų“ sąrašą, nes yra registruota Nyderlanduose, sakoma ministerijos pareiškime.

Šią naujienų svetainę pernai įkūrė buvę verslo dienraščio „Vedomosti“  redaktoriai ir žurnalistai, atsistatydinę, kai dienraščio vyriausiuoju redaktoriumi buvo paskirtas Kremliui palankus vadovas.

Organizacijos ar asmenys, kurie Rusijoje laikomi „užsienio agentais“, turi atskleisti savo finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti savo medžiagą; kitu atveju jiems gali grėsti bauda.

Ši etiketė taip pat atbaido potencialius reklamuotojus ir sunkina žurnalistų darbą.

Kremliaus kritikai sako, kad per du prezidentavimo dešimtmečius Vladimiras Putinas nutildė daugumą disidentų ir užgniaužė žiniasklaidą.

Kelios Rusijoje likusios opozicinės nepriklausomos žiniasklaidos priemonės patiria didžiulį spaudimą.

Pirmasis Rusijos „užsienio agentų“ įstatymas, nukreiptas prieš finansavimą iš užsienio gaunančias nevyriausybines organizacijas ir sėkmingai pritaikytas žmogaus teisių gynimo grupėms, buvo priimtas 2012 metais.

Vėliau 2017 metais Rusija priėmė įstatymą dėl  žiniasklaidos priemonių žymėjimo „užsienio agentais“, kai Kremliaus finansuojama televizija RT buvo pripažinta užsienio agente Jungtinėse Valstijose.

Tai pačiais metais į šį sąrašą įtrauktas JAV finansuojamas „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) neseniai sulaukė virtinės didelių baudų už įstatyme numatytų reikalavimų nesilaikymą.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: