2021.05.10 18:28 |Kategorija:  Cover news with delay

M. Chodorkovskio pranešime EP paminėti „Avia Solutions Group“ ir A. Paleckis (papildytas)

papildyta V. Ušacko komentarais, naujos 8-11 pastraipos.

Vilnius, gegužės 10 d. (BNS). Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis pranešime Europos Parlamento specialiame komitete dėl išorės įtakos demokratiniams procesams Europos Sąjungoje minėjo aviacijos verslo grupę „Avia Solutions Group“ ir dėl šnipinėjimo teisiamą Algirdą Paleckį.

Komiteto posėdyje pirmadienį pranešimą apie Kremliaus įtaką skirtingose Europos Sąjungos šalyse skaitęs M. Chodorkovskis dalyje apie Lietuvą išskyrė du momentus, dėl „Avia Solutions Gruop“ ir šnipinėjimu kaltinamo buvusio politiko A. Paleckio.

Buvęs naftos kompanijos „Jukos“ prezidentas savo pasisakyme pabrėžė, kad pristato centro „Dosjė“ žurnalistų surinktą informaciją ir duomenys „nėra skirti publikavimui be papildomos patikros“.

„Svarbu pabrėžti, kad „Dosjė“ yra žurnalistinis projektas, jis gauna duomenis iš savanorių ir informaciją tikrina pagal galimybes. Ši informacija negali būti patvirtinta teisme, nes informatoriai baiminasi dėl savo ir šeimos narių gyvybių. Duomenys netinkami publikuoti be papildomos patikros ir mes nepretenduojame į pilną informaciją“, – sakė M. Chodorkovskis.

Kalbėdamas apie verslininko Gedimino Žiemelio valdomą aviacijos verslo grupę „Avia Solutions Group“ Kremliaus kritikas M. Chodorkovskis sakė, kad kompanija žiniasklaidoje minėta dėl galimų sąsajų su Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinka. 

M. Chodorkovskis atkreipė dėmesį, kad kompanija tokius ryšius neigia, taip pat informavo, jog joje dirba buvęs užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Pasak M. Chodorkovskio, V. Ušacką „Kremliaus polittechnologai dėl mums nežinomų priežasčių įvardijo kaip draugišką kandidatą į Lietuvos prezidentus“.

„Avia Solutions Group“ atstovas Vygaudas Ušackas BNS teigė, kad bendrovė apgailestauja dėl tokios informacijos skleidimo Europos Parlamente.

„Esame nustebę ir apgailestaujame, kad iš Europos Parlamento tribūnos yra skelbiama nepatikrinta informacija, kurios autoriai iš anksto apriboja savo atsakomybę dėl informacijos teisingumo“, – atsiųstame komentare teigė grupės direktorių valdybos narys.

Jis taip pat M. Chodorkovskio pareiškimus pavadino „spekuliacijomis“ ir teigė, kad įmonė jų nekomentuos.

„Tarptautinė įmonių grupė „Avia Solutions Group“ nekomentuos tokių spekuliacijų. Bendrovė savo veiklą vykdo 60-tyje pasaulio šalių, paslaugas teikia didžiausiuose ES, JAV, Azijos ir kitų žemynų oro uostuose, atitikdama visus keliamus saugumo ir patikimumo reikalavimus bei griežtai laikantis ES ir JAV sankcijų nuostatų. Įmonių grupė jau ne kartą atsakė į visus klausimus apie nesamus santykius su Rusija, bei pateikė tai įrodančius dokumentus“, – sakė V. Ušackas.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Darius Jauniškis yra patvirtinęs, kad žvalgyba turi informacijos, kuri kelia abejonių dėl aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ veiklos ir patikimumo.

Vyriausybė yra blokavusi kompanijos plėtrą Vilniaus oro uoste – „Avia Solutions Group“ šį sprendimą, pasak portalo 15min.lt, balandžio pabaigoje apskundė teismui, ji taip pat prašo VSD paviešinti turimą informaciją dėl abejonių kompanijos patikimumu.

Kalbėdamas apie A. Paleckį M. Chodorkovskis išskyrė, kad jis kaltinamas baudžiamojoje byloje „dėl bendradarbiavimo su Rusijos specialiosiomis tarnybomis“, ir „su prokremliškais agentais bendravo mažiausiai nuo 2010 metų“.

„Mūsų nuomone, jis tęsia tai daryti net būdamas kaltinamasis baudžiamojoje byloje“, – teigė M. Chodorkovskis.

Šioje byloje A. Paleckis ir vilnietis verslininkas Deimantas Bertauskas kaltinami šnipinėjimu kitos valstybės naudai, veikiant organizuotoje grupėje. A. Paleckis kaltę neigia ir tvirtina atlikęs žurnalistinį tyrimą. D. Bertauskas kaltę pripažįsta. 

Bylą nagrinėja Šiaulių apygardos teismas, šiuo metu baigtas įrodymų tyrimas ir paskelbta pertrauka pasiruošti baigiamosios kalboms.

Autorė Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35