2021.05.10 17:03 |Kategorija:  Cover news with delay

Rengiantis pereiti prie bendros skiepijimo sistemos, netolygumai tarp didmiesčių išlieka

Vilnius, gegužės 10 d. (BNS). Rengiantis pereiti prie vienodos vakcinacijos sistemos, didmiesčiuose netolygumai išlieka – vieni skiepija ar pradeda skiepyti 45-erių ir vyresnius gyventojus, kiti tebėra grupėje nuo 55-erių ir vyresniųjų.

Vilniuje ir Klaipėdoje skiepijami nuo 45-erių

Vilniuje šiuo metu nebėra likusių laisvų vakcinų, sako administracijos direktorė Lina Koriznienė.

Anot jos, „AstraZeneca“ vakcinos išgraibstytos dar penktadienį, leidus ją rinktis 35-erių ir vyresniems, laukiama apie 23 tūkst. „Pfizer“ vakcinų – ja skiepytis ir toliau galės registruotis 45-erių ir vyresni gyventojai.

„Šią savaitę turėsime apie 23 tūkst. „Pfizer“ vakcinų ir vos kelis tūkstančius – „AstraZeneca“. Aišku, dalis „Pfizer“ bus skirta revakcinacijai, bet bus nemažai ir pirmajam skiepui. Planuojame panaudoti visas vakcinas. Bus paleista ta bendra sistema Lietuvos mastu, tai mes kol kas kitą savaitę skiepysime 45+ ir tik dar kitą savaitę – 35+ grupę. Paleidus naują sistemą, nebegalėsime taip improvizuoti“, – teigė administracijos vadovė.

Klaipėdos miesto savivaldybė pirmadienį pranešė taip pat pradedanti vakcinuoti 45-erių ir vyresnius gyventojus, bet ir toliau kviečiami registruotis vyresnieji ar sergantys lėtinėmis ligomis klaipėdiečiai.

„Nenorime laikyti nepanaudotų vakcinų ir siekiame, kad vakcinavimo procesas judėtų kuo greičiau. Privalome lanksčiai, bet tuo pačiu ir atsakingai vertinti bei įgyvendinti visas galimybes, siekiant, kad neliktų nepanaudotų vakcinų – tai visų mūsų bendras tikslas. Vakcina sandėlyje nuo susirgimo neapsaugos, todėl kviečiame aktyviai naudotis vis augančiomis galimybėmis pasiskiepyti“, – sakė meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdos savivaldybės duomenimis, uostamiestyje dar yra apie 3 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinų. Pirmadienio vakarą planuojama gauti ir kiek daugiau nei 5,1 tūkst. „Pfizer“ vakcinos dozių, jomis bus skiepijama toliau šią savaitę.

Kaunas grįžta prie vyresniųjų

Kaunas, praėjusią savaitę pradėjęs skiepyti asmenis nuo 45-erių, antradienį vėl grįš prie 55-erių ir vyresniųjų grupės, BNS patvirtino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras.

Anot jo, taip nutiks Kaunui nuo antradienio jungiantis prie centralizuotos sistemos, kuri tik kitą savaitę leis grįžti prie dešimtmečiu jaunesnės grupės skiepijimo.

„Nuo rytdienos 45+ grupės negalės vakcinuotis, nes jungiamės į bendrą sistemą. Nuo kitos savaitės, pagal bendrą planą, bus galima vėl 45+ skiepyti. „AstraZenecos“ turime gana nedidelį likutį – nepilnai 4 tūkst., jį šiandien užbaigsime, „Pfizer“ esame visiškai pabaigę“, – pirmadienį sakė administracijos vadovas.

P. Keras teigė, kad Statistikos departamento pateikiami duomenys dėl vakcinų likučių neatitinka tikrovės, nes dalis vakcinų skirta Kauno klinikoms, dalis duomenų apie jau panaudotas vakcinas, jo spėjimu, nėra suvesta į e.sveikatos sistemą. Tuo metu didelė dalis pirmadienį Lietuvoje gautos „Pfizer“ siuntos, anot jo, bus skirta revakcinacijai.

„Šiandien atvyksta „Pfizer“ nauja siunta, šiandien dar galima registruotis 45+ grupei, iki rytdienos (...), Kaunas įprastai gauna idealiai 10 procentų, tai iš tos šimtatūkstantinės naujos partijos būna 10 tūkst. 500“, – tvirtino P. Keras.

Kaunui grįžtant prie vyresniųjų grupės, Kauno rajono savivaldybė pirmadienį paskelbė kviečianti skiepytis „AstraZeneca“ visus pilnamečius gyventojus. Jiems skiepyti skirtas penktadienis ir šeštadienis.

„Savivaldybės tikslas – sunaudoti visas vakcinos „Vaxzevria“ dozes. Nenorime, kad jos stovėtų šaldytuve, kai yra daug žmonių, kurie laukia skiepo nuo koronaviruso“, – pranešime tvirtino savivaldybės Gyventojų aptarnavimo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja Raminta Grėbliauskienė.

Šiauliai – tarp atsiliekančiųjų

Pasak Šiaulių miesto mero Artūro Visocko, Šiauliai ir toliau bus „iš dalies atsilikėliai, palyginti su Vilniumi“ dėl ankstesnių vakcinų trūkumų ir toliau skiepys gyventojus nuo 55-erių.

„Bus taip, kaip yra – nuo 55-erių. Bet ši savaitė bus labai klampi, paini, bus ir naujos sistemos atsiradimas, ir dar darbas su senąja sistema, todėl labai aiškios žinutės pasiųsti greičiausiai nepavyks – dirbsime įprastiniu metodu ir pamažu pratinsime žmones, kad jie gali patys registruotis. Bet net neabejoju, kad visas vakcinas panaudosime, išskyrus tas, kurias rezervuojamės revakcinacijai“, – BNS sakė A. Visockas.

Jis stebėjosi, ar kitos savivaldybės, praėjusią savaitę skelbusios apie vis jaunesnių grupių vakcinavimą, turi pasilikusios tos pačios „AstraZeneca“ vakcinos antrajam skiepui. Anot jo, šiuo metu savivaldybė planuoja panaudoti tik apie 400 laisvų šio gamintojo vakcinų. 

„Ar jie apskaičiuoja būsimą revakcinaciją, ar neapskaičiuoja? Nes nėra žinoma, kiek ir kada gausime, tu būtinai turi apskaičiuoti, atsidėti tą kiekį, kuris bus reikalingas revakcinuoti. Mes jį esame apsiskaičiavę, pasidėję, ir tik dėl to mes turime tą likutį – apie 1,7 tūkst. dozių“, – tvirtino jis.

Panevėžys pakvietė sulaukusius 35-erių

Panevėžyje taip pat tęsiamas 55 ir vyresniųjų skiepijimas, tačiau pirmadienį savivaldybė leido registruotis skiepams nepopuliaria „AstraZeneca“ vakcina nuo 35-erių.

„Tai vyks tik vieną vienintelę dieną – pirmadienį. Nesame sukaupę tūkstančiais, bet turėjome 1160 dozių. Tad tikimės per šią dieną kiek daugiau nei 600 paskiepyti „AstraZeneca“, taip sumažinsime vakcinos likutį, kurį pasiliekame antrajai dozei“, – BNS sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Armonavičius.

Anot jo, antradienį Panevėžys gaus apie 2,7 tūkst. „Pfizer“ vakcinų, dalis jų bus palikta revakcinacijai. O savaitės pabaigoje numatyta dar apie 500 „AstraZeneca“ dozių, bet jas taip pat tikimasi panaudoti dar šią savaitę arba pasilikti revakcinacijai – kitą savaitę paankstintam antrajam skiepui bus pradėti kviesti pedagogai ir abiturientai.

„Taip, visko gali būti, mes tokią žinutę duosime, o pedagogai ir abiturientai turės spręsti, ar skiepytis anksčiau, ar laukti paskirtos datos“, – kalbėjo jis.

Internetinę registraciją vakcinavimui vykdo trys didmiesčiai – Vilnius, Kaunas ir Klaipėda. Jų naudojama sistema nuo gegužės 17-osios bus pradėta naudoti visoje Lietuvoje.

Klaipėdos registravimosi sistemoje pirmadienį, apie 16 val., dar buvo likę per 250 „AstraZeneca“, apie 70 „Moderna“, 40 „Johnson & Johnson“ vakcinų, Kaune – 2,2 tūkst. „Pfizer“ ir apie 330 „AstraZeneca“ dozių, Vilniaus sistemoje vakcinų nebuvo likę.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos planą, nuo pirmadienio visoje šalyje prie centrinės registracijos sistemos besijungiančioms savivaldybėms leidžiama skiepyti 55-erių ir vyresnius gyventojus, nuo gegužės 17-osios bus leidžiama skiepytis 45-erių ir vyresniems, nuo gegužės 24-osios – 35-erių ir vyresniems žmonėms. Masinė visų pilnamečių gyventojų vakcinacija turėtų prasidėti nuo gegužės 31-osios.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: