2021.05.04 17:38 |Kategorija:  Cover news with delay

Seimo nariai: valstybės įmonių darbuotojų skatinimą akcijomis reikės peržiūrėti

Vilnius, gegužės 4 d. (BNS). Prokurorams aiškinantis dviejų valstybės valdomų įmonių akcijų opcionų programas, kai kurie politikai teigia, kad reikia skubiai keisti sprendimus dėl vadovų ir darbuotojų skatinimo įmonių akcijomis. Užsimenama ir apie tokio tyrimo poveikį pačioms bendrovėms.   

Antradienį pranešta, kad teismas prokurorų prašymu laikinai sustabdė „Ignitis grupės“ darbuotojų ir vadovų skatinimo opcionais programą, taip pat paaiškėjo, kad prokurorai aiškinasi ir „Klaipėdos naftos“ akcijų skyrimo darbuotojams 2019 metais aplinkybes. 

Laisvės frakcijai priklausantis Vytautas Mitalas sako, kad valstybės valdomų bendrovių vadovai turi  būti kompetentingi, jų atlygio sistema irgi turi motyvuoti ir atitikti geriausią tarptautinę praktiką.

„Prie šito klausimo reikės grįžti, nes Lietuvos valstybės valdomų įmonių kokybė turi toliau kilti. Turime turėti protingai valdomas, gerą grąžą generuojančias valstybės valdomas įmones“, – BNS teigė V. Mitalas. 

„Po teismo verdikto vykdomoji valdžia – Vyriausybė – galės pateikti tokius įstatymų projektus  ir priimti ministro lygio nutarimus dėl skatinimo, kuri leis valstybės įmonėms žengti į priekį, o ne trypčioti vietoje“, – pridūrė jis. 

V. Mitalas pabrėžė, kad valstybės įmonių darbuotojai galėtų būti skatinami akcijomis, tačiau jiems palikus įmonę akcijos iš jų turėtų būti išperkamos. 

„Kai asmuo nustoja būti tos įmonės darbuotojas, tos akcijos yra privalomai išperkamos. Įmonės turtas galutiniame rezultate niekaip neatsiduria privačių žmonių rankose“, – kalbėjo V. Mitalas. 

Tuo metu socialdemokratas Gintautas Paluckas mano, toks „šliaužiantis privatizavimas“ neduoda jokios teigiamos naudos valstybės įmonėms.

„Pirmiausia „Ignitis“ yra skirtas viešai naudai kurti, ir kai matome, kad į akcininkų struktūrą įeina privačių naudos gavėjų, kurių nauda suvokiama tik pinigais.... Sakau vadovaudamasis realybe, kai po pirminio akcijų išplatinimo (IPO) paskutinės finansinės ataskaitos svarstyme ir investicijų planavime priešpaskutiniame akcininkų susirinkime atsirado takoskyra, kai buvo sprendžiama, į ką daryti investicijas – į kabeliavimą ir energijos tiekimo užtikrinimą ar didinti dividendus. Žinoma, privatūs akcininkai pareiškė, kad jų tikslas yra dividendai“, – BNS teigė G. Paluckas. 

Mišrios Seimo narių grupės narys Algirdas Biutkevičius pritaria tokiai darbuotojų skatinimo formai, tačiau mano, kad dėl prokurorų tyrimo bendrovės gali patirti tiesioginių nuostolių. 

„Kapitalo rinka sureaguos truputį nekaip. Akcijų vertė gali kristi šiek tiek, tam tikram laikotarpiui, kol teisėsauga dirbs“, – prognozuoja parlamentaras. 

Be kita ko, jis mano, jog tai gali pakenkti ir „Igničio“ įvaizdžiui. 

„Jeigu apie „Ignitis“ skamba neigiama informacija, žmogus pradeda galvoti, ar jam su „Ignitis“ apsimoka pasirašyti sutartį, ar persirašyti su kitu pardavėju. Čia signalas didžiulis – bendrovei  minusas ir šioje srityje, kai kurie klientai pabėgs“, – tvirtino jis.  

A. Biutkevičiaus teigimu, jei teisėsaugos at teismų sprendimai dėl „Klaipėdos naftos“ akcijų skyrimo darbuotojams bus nepalankūs, turės būti sprendžiama, kaip akcijos būtų grąžinamos įmonei. 

Be kita ko, jis pasigedo Finansų ministerijos pozicijos dėl akcijų dovanojimo vadovams.   

„Man labai nepatinka, kad Finansų ministerija tyli ir iki galo neišsiaiškina, ar buvusio finansų ministro (Viliaus Šapokos –BNS) sprendimas (leisti vadovus skatinti akcijomis – BNS) buvo teisingas, ar ne“, – teigė parlamentaras.  

V. Mitalas taip pat įžvelgia Finansų ministerijos pozicijos svarbą.  

Anot prokurorų, priimant sprendimą dėl „Ignitis grupės“ vadovų ir darbuotojų skatinimo akcijomis galėjo būti pažeistas Akcinių bendrovių įstatymas, nenumatantis galimybės valstybės akcijų skirti darbuotojų skatinimui.

„Ignitis grupė“ sako, kad valstybės akcijų dalis jas dalijant darbuotojams nesumažėja, nes tam akcijos būtų perkamos vertybinių popierių biržose iš kitų privačių akcininkų. Bendrovės vertinimu, opcionų programos kaip sudėtinė atlygio ir motyvavimo dalis yra modernus, geriausias tarptautines praktikas ir Lietuvos įstatymus atitinkantis procesas.

Klaipėdos nafta“ 2019 metais darbuotojams nemokamai suteikė apie 0,2 proc. savo akcijų  – taip išmokėta iki 50 proc. metinės premijos už 2018 metų rezultatus. Akcijų suteikta 357 darbuotojams. 

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10
2024.04.18 11:28
Lietuvos politika 2024.04.18 11:28