2021.05.04 15:40 |Kategorija:  Cover news with delay

Dauguma LKL klubų dėl subsidijų nesikreipė arba jų paraiškos buvo atmestos – ministerija (papildytas)

papildyta „Lietkabelio“ vadovo komentarais, naujas skirsnis „Neatitikom kriterijų“ – 8-13 pastraipose

Vilnius, gegužės 4 d. (BNS). Dauguma Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubų dėl subsidijų už nuostolius dėl COVID-19 pandemijos nesikreipė arba jų paraiškos buvo atmestos, rodo BNS antradienį pateikti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos duomenys.

„Žalgirio“ klubas nėra vienintelis, gavęs valstybės paramą, – subsidijas gali gauti visos nuo pandemijos nukentėjusios įmonės, tame tarpe ir sporto klubai, kurie kreipiasi paramos ir atitinka Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nustatytus ir su Europos Komisija suderintus kriterijus“, – rašoma BNS pateiktame atsakyme.

Naujienų portalas 15min.lt praėjusią savaitę pranešė, kad šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ sulauks per 320 tūkst. eurų siekiančios subsidijos.

Be Kauno „Žalgirio“ subsidijos sulaukė vienintelė Alytaus „Dzūkija“ – klubo biudžetą papildys 500 eurų suma, pernai komanda gavo 9,8 tūkst. eurų.

Klaipėdos „Neptūnas“, Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ir Utenos „Juventus“ paraiškos šiemet buvo atmestos, nes nebuvo pateikti visi dokumentai, šios komandos pernai sulaukė atitinkamai 70,7 tūkst., 42,8 tūkst. ir 41,3 tūkst. eurų subsidijų.

Šiaulių krepšinio komanda ir Prienų „CBet“ šiemet neatitiko kriterijų, o pernai šioms komandoms skirta atitinkamai 37,9 tūkst. ir 500 eurų.

Dėl subsidijų šiemet nesikreipė nei Vilniaus „Rytas“, nei Kėdainių „Nevėžis“, nei Panevėžio „Lietkabelis“. „Rytas“ pernai subsidijos nesulaukė, nes neatitiko kriterijų, „Nevėžis“ irgi nesikreipė, o „Lietkabelis“ gavo 6,8 tūkst. eurų.

„Neatitikom kriterijų“

„Lietkabelio“ direktorius Martynas Purlys teigė, kad klubas nusprendė nesikreipti šiemet paramos, nes neatitiko iškeltų kriterijų.

„Yra aiškiai nustatyti kriterijai – ar mes juos atitinkame, ar neatitinkame, jie surašyti subsidijų skyrimo tvarkoje, tai mes kartu su buhalterija priėmėme tokį sprendimą, kad neatitinkame tų kriterijų“, – BNS sakė M. Purlys.

„Pernai gavome, nes atitikome kriterijus“, – pridūrė jis.

Pasak Panevėžio klubo vadovo, vienas iš kriterijų, kurio neatitiko klubas – pajamos, lyginant su ankstesniais metais, turėjo būti kritusios 30 proc. ar daugiau.

Dar vienas kriterijus, pasak M. Purlio, kurį būtų atitikęs „Lietkabelis“, bet neatitiko nei „Rytas“, nei „Nevėžis“ – savivaldybei priklausanti klubo dalis.

„Ir „Ryto“ ir Kėdainių komandos dalininkai yra savivaldybės, todėl jie ir nesikreipė, mano žiniomis“, – teigė „Lietkabelio“ direktorius.

LKL sulaukė paramos, A lyga nesikreipė

Ekonomikos ir inovacijų ministerija informavo BNS, kad subsidijos šiemet sulaukė ir LKL – jai skirta 17,9 tūkst. eurų. Tuo metu pernai lyga sulaukė 33,8 tūkst. eurų subsidijų.

Kiek kitokia situacija su aukščiausia šalies futbolo lyga – Lietuvos futbolo klubų asociacija A lyga dėl subsidijos nuo pandemijos nukentėjusiam verslui šiemet nesikreipė, pernai neatitiko kriterijų.

Ministerijos duomenimis, šiemet sportine veikla užsiimančioms įmonės jau paskirstyta iš viso daugiau nei 1 mln. eurų.

Į ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriaus kodą „sportinė veikla“ patenka sporto komandų ar klubų veikla, dalyvavimas sporto varžybose, į kurias žiūrovams parduodami bilietai, taip pat sporto renginių organizavimo veikla.

„Paramą gavo visi, kas kreipėsi ir atitiko nustatytus kriterijus“, – teigia ministerija.

Anot jos, vienas iš kriterijų – kad įmonėje valstybės ar savivaldybės turimų akcijų dalis sudarytų ne daugiau kaip 25 proc.

Autorius Ramūnas Jakubauskas

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: