2021.05.04 15:05 |Kategorija:  Cover news with delay

Izraelio premjeras B. Netanyahu turi iki vidurnakčio suformuoti valdančiąją koaliciją (papildytas)

Jeruzalė, gegužės 4 d. (AP-BNS). Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) turi iki vidurnakčio suformuoti naują valdančiąją koaliciją, o jei to nepavyks padaryti, jo partija „Likud“ gali būti priversta pirmą kartą per pastaruosius 12 metų pereiti į opoziciją.

B. Netanyahu nesiseka užsitikrinti daugumos parlamente po kovo 23-iosios balsavimo – ketvirtų per pastaruosius dvejus metus rinkimų, pasibaigusių politine aklaviete.

Nepaisant virtinės susitikimų su daugeliu savo politinių varžovų ir beprecedenčio kreipimosi į mažos konservatyvios arabų partijos lyderį, premjerui per nustatytą keturių savaičių terminą nepavyko pasiekti susitarimo.

Šis terminas baigsis vidurnaktį iš antradienio į trečiadienį. Jei susitarimo nebus, klausimo sprendimo vėl teks imtis prezidentui Reuvenui Rivlinui.

Jei B. Netanyahu nepavyks pasiekti susitarimo, jam nereikės iškart trauktis iš pareigų.

R. Rivlinas gali jam skirti dar dvi savaites koalicijai suformuoti. Prezidentas taip pat gali suteikti šansą pamėginti suformuoti vyriausybę vienam iš B. Netanyahu oponentų arba iškart perduoti spręsti šį reikalą parlamentui. Tokiu atveju įstatymų leidėjai turės galimybę ministru pirmininku išrinkti vieną iš deputatų.

Jei visos pastangos bus bevaisės, šaliai šį rudenį teks rengti naujus rinkimus, o tai reiškia, kad politinis paralyžius tęsis dar mažiausiai kelis mėnesius.

Kovo 23 dieną vykusiuose rinkimuose „Likud“ tarp partijų iškovojo daugiausiai mandatų – 30. Tačiau vyriausybei suformuoti B. Netanyahu 120 vietų Knesete reikia 61 deputato daugumos palaikymo.

Šią užduotį didžia dalimi komplikuoja paties premjero religinės ir nacionalistinės stovyklos nariai.

Buvusio B. Netanyahu patarėjo vadovaujama partija „Tikva Hadasha“ („Naujoji viltis“) atsisako dirbti su ministru pirmininku dėl didelių nuomonių skirtumų.

Ultradešinioji partija „HaTzionut HaDatit“ („Religinis sionizmas“), atvirai palaikanti rasistines nuostatas, remia B. Netanyahu, bet atmeta galimybę dirbti vyriausybėje kartu su arabų partneriais, kuriuos jis bandė prisivilioti.

„Yamina“ („Dešinėn“), dar viena dešiniojo sparno politinė jėga, vadovaujama buvusio B. Netanyahu patarėjo, nepalaiko nei premjero, nei jo oponentų.

Pirmadienį B. Netanyahu sakė pasiūlęs „Yamina“ vadovui Naftali Bennettui (Naftaliui Benetui) galimybę rotacijos tvarka vadovauti vyriausybei. Anot premjero, pagal jo planą pirmuosius metus prie vyriausybės vairo stovėtų N. Bennettas.

„Yamina“ lyderis į tai atsakė: „Niekada neprašiau B. Netanyahu būti ministru pirmininku. Prašiau suformuoti vyriausybę. Deja, jis jos neturi.“

Be politinių problemų, premjerui taip pat tenka sukti galvą dėl šiuo metu vykstančio jo teismo proceso. B. Netanyahu teisiamas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu. Jis kaltinamas nederamų brangių dovanų priėmimu ir neteisėtomis paslaugomis mainais į palankų jo nušvietimą žiniasklaidoje. B. Netanyahu tvirtina nenusižengęs įstatymams.

Šiuo metu teisme apklausiami bylos liudytojai.

Pastarosiomis dienomis premjerui vis sunkiau sekėsi tramdyti irzulį. Vieną dieną maloniai pabendravęs su potencialiais partneriais, jau kitą dieną jis pažerdavo jų atžvilgiu kandžių tiradų.

Praėjusią savaitę religinės šventės metu įvykusi nelaimė, kai kilus spūsčiai žuvo 45 žydai ultraortodoksai, dar labiau komplikavo B. Netanyahu uždavinį, atitraukdama dėmesį nuo derybų ir išprovokuodama raginimus atlikti oficialų tyrimą dėl galimo aplaidumo.

Tuo metu B. Netanyahu oponentai rengė susitikimus, mėgindami sulipdyti galimą alternatyvią vyriausybę.

Premjeras taip pat patyrė virtinę nemalonių ir nedažnų pralaimėjimų parlamente.

Anksčiau šį mėnesį jo oponentai užsitikrino svarbaus Tvarkos komiteto kontrolę. Šis komitetas kontroliuoja teisėkūros darbotvarkę, kol suformuojama nauja vyriausybė. Praėjusią savaitę premjeras taip pat buvo priverstas atšaukti savo sprendimą laikinuoju teisingumo ministru paskirti savo seną bičiulį, nes tapo aišku, kad Aukščiausiasis Teismas pripažins jį neteisėtu.

Nepaisant visų B. Netanyahu problemų, neaišku, ar jo oponentams pavyktų suburti alternatyvią vyriausybę. Opozicijai priklauso įvairių pakraipų partijų, turinčių nedaug bendra, išskyrus jų visų nusistatymą prieš B. Netanyahu.

Jei premjerui iki vidurnakčio nepavyks sulipdyti koalicijos, ateinančiomis savaitėmis jis darys viską, kad sutrukdytų savo oponentams pasiekti susitarimą.

Tai leistų jam likti ministro pirmininko poste iki kitų rinkimų. Tokiu atveju B. Netanyahu būtų lengviau gintis nuo kaltinimų korupcija ir jis gautų dar vieną šansą užsitikrinti naują kadenciją, o kartu ir galimą imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

Redaktoriai: Raimondas Čiuplys, Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55