2021.05.04 12:00 |Kategorija:  Cover news with delay

Teismas laikinai sustabdė „Ignitis grupės“ darbuotojų skatinimo programą (dar papildytas)

papildyta nuo 9-os pastraipos

Vilnius, gegužės 4 d. (BNS). Teismas prokurorų prašymu laikinai sustabdė valstybės kontroliuojamo energetikos holdingo „Ignitis grupė“ darbuotojų ir vadovų skatinimo opcionais programą, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė grupė. 

Vilniaus apygardos prokuratūra pirmadienį kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kuris tą pačią dieną pritaikė laikinąsias apsaugos priemones (LAP).

Darbuotojų ir vadovų skatinimo opcionais programa sustabdyta iki teismo sprendimo įsiteisėjimo šioje byloje. Grupė žada įvertinti ieškinio bei teismo nutarties argumentus ir priimti sprendimą dėl tolesnių veiksmų. 

Pasak grupės, teismo procesas neturės įtakos jos veiklai.

Pasak „Ignitis grupės“, Vilniaus apygardos prokuratūros viešojo intereso prokurorė teismo prašo  pripažinti negaliojančiais bendrovės akcininkų susirinkimo ir valdybos sprendimus, susijusius su opcionų programa, taip pat opcionų sutartis. 

Teismų informacinės sistemos „Liteko“ duomenimis, atsakovai byloje yra ne tik „Ignitis grupė“, bet ir Finansų ministerija, grupės generalinis direktorius Darius Maikštėnas, valdybos nariai Živilė Skibarkienė, Vidmantas Salietis, Dominykas Tučkus, Darius Kašauskas, ESO generalinis direktorius  Mindaugas Keizeris, „Ignitis Renewables“ vadovas Aleksandras Spiridonovas, „Ignitis“ vadovas Darius Montvila ir „Ignitis gamybos“ vadovas Rimgaudas Kalvaitis. 

Pernai gruodį su visais jais pasiršytos opcionų sutartys. Pagal jas D. Maikštėnas 2024 metais neatlygintinai galėtų įsigyti 2265 akcijas, D. Kašauskas, D. Tučkus, Ž. Skibarkienė ir V. Salietis – po 1178, D. Montvila – 661, M. Keizeris – 653, A. Spiridonovas – 605, R. Kalvaitis – 601 akciją.

Bendrovės vertinimu, opcionų programos kaip sudėtine atlygio ir motyvavimo dalis yra modernus, geriausias tarptautines praktikas ir Lietuvos įstatymus atitinkantis procesas.

„Bendrovės nuomone, įgyvendinant darbuotojų ir vadovų opcionų programas, nei viešasis interesas, nei teisės aktai nebuvo pažeisti. Gerbiame Prokuratūros teisę, vykdant jai pavestas funkcijas, kreiptis į teismines institucijas. Galutinį sprendimą dėl ieškinio pagrįstumo priims teismas“, – rašoma grupės pranešime. 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas praėjusią savaitę pranešė, kad Seimas sulaukė Vilniaus apygardos prokuratūros paklausimo – prokurorai kelia klausimą, ar „Ignitis grupei“ priimant sprendimą dėl premijavimo akcijomis nebuvo pažeistas Akcinių bendrovių įstatymas.

Komitetas praėjusį trečiadienį nutarė kreiptis į Finansų ir Energetikos ministerijas dėl „Ignitis grupės“ sprendimų neatlygintinai skirti akcijų jos darbuotojams ir vadovams. Ministerijoms siūloma kontroliuoti, kad valstybės valdomos bendrovės nepasirašytų naujų sutarčių dėl akcijų suteikimo, kol nebus išsklaidytos abejonės dėl priimtų sprendimų teisėtumo.

„Ignitis grupė“ sako, kad pagal opcionų programą valstybės valdoma akcijų dalis nesumažėja, nes tam akcijos būtų perkamos vertybinių popierių biržose iš kitų privačių akcininkų.

„Ignitis grupės“ stebėtojų taryba 2020-ųjų gruodį patvirtino opcionų programos tikslus ir jų rodiklius 2020-2023 metams, jų pasiekimo vertinimo kriterijus, maksimalų siūlomų įsigyti vadovams akcijų skaičių.

Šiemet kovo pabaigoje grupės stebėtojų taryba patvirtino programos tikslus 2021-2024 metams, o atnaujintoms akcijų suteikimo taisyklėms tuo pat metu pritarė ir „Ignitis grupės“ akcininkai. Jų sprendimu akcijomis, be vadovų, galės būti skatinami visi grupės darbuotojai. 

„Ignitis grupės“ pagrindiniams vadovams akcijos galės būti suteiktos tik tuo atveju, jeigu žaliosios gamybos koreguoto pelno prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) procentinis augimas bus bent 10 kartų didesnis nei reguliuojamos monopolinės veiklos koreguoto EBITDA. 

Būtina sąlyga yra reikalavimas, kad reguliuojama monopolinė veikla 2024 metais sudarytų mažiau nei 50 proc. „Ignitis grupės“ koreguoto EBITDA. Jeigu pastaroji, arba anksčiau paminėta sąlyga neįvykdoma, pagrindiniai vadovai neteks teisės įsigyti akcijų pagal opciono sutartį.

Konkretus suteikiamų akcijų skaičius priklausys nuo „Ignitis grupės“ veiklos rodiklių.

73,08 proc. „Ignitis grupės“ akcijų valdo Finansų ministerija, o 26,92  proc. – smulkieji investuotojai. 

[email protected], +370 5 205 85 19, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: