2021.04.28 16:30 |Kategorija:  Cover news with delay

G. Landsbergis: priešingai nei rusų diplomatai, išsiųsti lietuviai Rusijos nešnipinėjo

Vilnius, balandžio 28 d. (BNS). Rusijai iš šalies išsiuntus du Lietuvos ambasados darbuotojus, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad tokio atsako ir tikėtasi, tačiau pabrėžė, kad, priešingai nei iš šalies išsiųsti rusų diplomatai, lietuviai Maskvos nešnipinėjo.

„Vertinu ramiai, ko gero, vienintelis komentaras gali būti, kad, priešingai nei tie žmonės, kuriuos Lietuva pasirinko išsiųsti, Lietuvos diplomatai Rusijos nešnipinėjo. Šia prasme atsakas nėra simetriškas, bet jis toks net nėra įmanomas“, – BNS trečiadienį teigė G. Landsbergis, šiuo metu viešintis Sakartvele.

Kiek anksčiau į Rusijos užsienio reikalų ministeriją Maskvoje iškviestas Lietuvos ambasadorius Eitvydas Bajarūnas, jam įteikta nota dėl dviejų Lietuvos atstovybės darbuotojų – diplomato ir valstybės tarnautojo – išsiuntimo.

Į ministeriją kartu iškviesti Estijos bei Latvijos ambasadoriai, o vėliau – ir Slovakijos.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos teigimu, be dviejų lietuvių taip pat išsiunčiami trys slovakai bei po vieną estą ir latvį diplomatą.

Solidarizuodamasi su Čekija Lietuva praėjusią savaitę pranešė išsiunčianti du rusų žvalgybos darbuotojus, dirbusius po diplomatine priedanga. Lietuvos ambasados darbuotojų išsiuntimas iš Rusijos – Maskvos atsakas į šį Vilniaus žingsnį.

„Labai ramiai žiūrim. Lietuva padarė tai, ką manėme esant teisinga“, – sakė jis.

Vis dėlto G. Landsbergio teigė, kad Lietuvos diplomatų darbas Rusijoje dėl to gali šiek tiek apsunkti.

„Darbas šiek tiek gal ir gali būti apsunkintas, bet ieškosime būdų, kaip padėti atstovybei, kaip padėti tiems žmonėms, kurie turi grįžti, manau, kad viską išspręsim“, – kalbėjo ministras.

Praėjusią savaitę Čekijos vyriausybė apkaltino Rusijos karinės žvalgybos agentūrą GRU 2014 metais surengus sprogdinimą ginklų sandėlyje šalies rytuose ir paskelbė išvaranti 18 rusų diplomatų, kuriuos pavadino šnipais.  

Netrukus Čekijos kaimynė Slovakija, taip pat Lietuva, Latvija ir Estija paskelbė, jog drauge išsiųs iš viso septynis rusų diplomatus, pirmadienį jų pavyzdžiu pasekė Rumunija, paliepusi išvykti vienam rusų diplomatui.

Ministras: „nepatikimų“ sąraše būti nėra gėda

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė, kad Rusijai nedraugiškų šalių oficialus sąrašas bus paskelbtas artimiausiu metu.

Praėjusį penktadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką „Dėl poveikio (atoveikio) užsienio valstybių nedraugiškiems veiksmams priemonių taikymo“. Šiuo dokumentu, be kita ko, ribojamos tokių šalių diplomatinių atstovybių galimybės ieškotis darbuotojų Rusijoje.

Apie Maskvos planus artimiausiu metu paskelbti tokį sąrašą antradienį pranešė dienraštis „Izvestija“.

„Atsidurti „nedraugiškame“ sąraše rizikuoja maždaug dešimtis valstybių. Pasak vieno iš informuotų pašnekovų, į sąrašą gali būti įtraukti JAV, Lenkija, Čekija, Lietuva, Latvija, Estija. Kitas laikraščio šaltinis valstybinės struktūrose pridūrė, kad visiškai įmanomas ir Didžiosios Britanijos, Kanados, Ukrainos ir Australijos įtraukimas į sąrašą“, – nurodė „Izvestija“.

Pasak G. Landsbergio, Lietuva kol kas nėra gavusi informacijos apie Rusijai nedraugiškų šalių sąrašą.

„Vertinti sudėtinga, nes oficialios informacijos nesame gavę. Nei oficialaus pasakymo, nei oficialių dokumentų“, – kalbėjo ministras.

Tačiau jis teigė, kad „internete slankiojantis sąrašas atrodo kaip rimtas gerų valstybių sąrašas, kuriame nėra gėda būti“.

Rusija apie tokio sąrašo sudarymą paskelbė virtinei šalių išsiuntus rusų diplomatų, demonstruojant solidarumą su Čekija.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: