2021.04.19 16:44 |Kategorija:  Cover news with delay

G. Landsbergis: Ukrainos pasienyje telkiamos Rusijos pajėgos yra ataka prieš Vakarus

Vilnius, balandžio 19 d. (BNS). Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Ukrainos pasienyje telkiamos Rusijos karinės pajėgos yra ataka prieš Vakarus.

„Tai nėra ataka prieš viena ar kitą valstybę, tai nėra ataka prieš Ukrainą, tai yra ataka prieš mus visus, prieš Vakarus, prieš tai, kuo mes tikime, prieš mūsų vertybes, įsitikinimus, pažadus, kuriuos esame davę savo draugams ir partneriams, kurie siekia europinio kelio“, – pirmadienį spaudos konferencijoje po neformalaus Užsienio reikalų tarybos posėdžio sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Anot jo, Rusija nerodo „jokių indikacijų, kad norėtų deeskaluoti situaciją“.

Ukraina pastarosiomis savaitėmis kaltina Rusiją telkiant tūkstančius karių prie rytinės sienos, taip pat aneksuotame Kryme. Pranešimų apie pajėgų telkimą pasirodė Ukrainos rytuose įsiplieskus kruviniems susirėmimams su Rusijos remiamais separatistais.

Savo ruožtu Maskva sako dislokavusi karių palei savo vakarinę sieną pratyboms, reaguodama į grėsmę keliančius NATO veiksmus.

Pasak G. Landsbergio, Užsienio reikalų tarybos posėdyje „nebesigirdėjo pasakymų apie tai, kad abi pusės turi deeskaluoti situaciją“.

„Buvo aiškiai įvardinta ir pasakyta, kas yra atsakingas už padėtį už Ukrainos sienos. Tai yra Rusijos atsakomybė, ji pasirinko žvanginti ginklais, ji sutelkė kariuomenę“, – kalbėjo ministras.

G. Landsbergis teigė iškėlęs sektorinių sankcijų Rusijai klausimą, jei ši įsiveržtų į Ukrainą.

„Sankcijos, ypatingai Ukrainos atveju, turi būti svarstomos ne tik tuomet, kai jau raudonos linijos yra peržengtos, kitaip tariant, jei ataka prieš Ukrainą yra prasidėjusi fiziškai. (...) Europa gali šiandien nusiųsti labai aiškų signalą, kad mes esame pasiruošę kalbėti apie sektorines sankcijas, jei tos raudonos linijos būtų kirstos“, – kalbėjo ministras.

Lietuvos diplomatijos vadovas teigė negalintis pasakyti, ar šiuo klausimu Europa vieninga, nes svarstomos ir galimos sankcijos pavieniams asmenims.

„Galbūt ir yra kažkoks koks nors žmogus, kuris užpildo tankų degalų bakus ir jį galbūt būtų galima įtraukti į asmeninių sankcijų sąrašą, tačiau tai tikrai nespręstų problemos. Signalas turi būti aiškus, griežtas ir greitas“, – aiškino jis.

Ministras: Rusija – valstybė, kuri remia terorizmą

Ministro teigimu, agresyvūs Maskvos veiksmai matomi ne tik Ukrainos pasienyje, bet ir Europos Sąjungos šalyse. Anot jo, tą liudija Čekijos sprendimas iš šalies išsiųsti 18 Rusijos diplomatų, siejant juos su Rusijos žvalgyba ir sprogdinimu šalyje.

„Rusija dar kartą parodo, kad yra valstybė, kuri remia terorizmą, teroristinius veiksmus“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, posėdžio metu iškeltas klausimas, kaip šalys galėtų sumažinti šnipų, dirbančių po diplomatine priedanga, skaičių.

G. Landsbergis sakė, kad užsienio reikalų ministrai taip pat aptarė įkalinto Kremliaus opozicionieriaus Aleksejaus Navalno sveikatos būklę. Ministro teigimu, politiko „sveikata yra prasta, nėra sudarytos galimybės susitikti su mediku, kuriuo jis pasitikėtų“.

„Turime labai aiškiai pareikalauti, kad jam būtų leista susitikti su daktaru, kurio jis prašo, kad jo sveikatos situacija būtų įvertinta objektyviai“, – kalbėjo jis.

Ministro teigimu, jei tai nebūtų padaryta, tuomet Europos Sąjunga galėtų pasiūlyti, kad A. Navalnui būtų suteikta galimybė „pasirinkti Europos sostinę, į kurią galėtų atvykti ir būtų išgydytas“.

Tuo tarpu Kremlius pirmadienį atmetė Vakarų šalių nuogąstavimus dėl kalinamo opozicionieriaus būklės.

„Nuteistųjų ir kalinių Rusijos Federacijos teritorijoje sveikatos būklė negali ir neturi būti kitų valstybių atstovus dominančia tema“, – sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, žurnalistų paklaustas, kaip Kremlius sureagavo į Vašingtono įspėjimą, kad mirus A. Navalnui Rusija sulauktų pasekmių.

Kovo 31 dieną garsiausias V. Putino oponentas paskelbė bado streiką, reikalaudamas tinkamo gydymo dėl nugaros skausmų bei kojų ir rankų tirpimo.

Šeštadienį 44 metų opozicionieriaus gydytojai įspėjo, kad jis „bet kurią akimirką“ gali patirti širdies smūgį, nes jo sveikatos būklė sparčiai blogėja.

Po šio įspėjimo A. Navalno bendražygiai paragino rusus balandžio 21-ąją išeiti į gatves ir reikalauti jį paleisti.

Rusijos kalėjimų tarnyba pirmadienį paskelbė, kad kalinamas Kremliaus kritikas A. Navalnas, kuris šiuo metu tęsia bado streiką, bus perkeltas į ligoninę nuteistiesiems.  

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: