2021.04.19 13:33 |Kategorija:  Cover news with delay

S. Krėpšta: ekonomikos gaivinimo plane reikia nepamiršti privataus sektoriaus (papildytas)

papildytas nuo 5-os pastraipos, dar papildysime

Vilnius, balandžio 19 d. (BNS). Vyriausybės parengtame 2,2 mlrd. eurų vertės ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plane daug vietos skiriama viešojo sektoriaus paslaugų skaitmenizavimui ir transformavimui, tačiau svarbu nepamiršti ir nevyriausybinio bei privataus sektoriaus, ypač smulkaus ir vidutinio verslo, tvirtina prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

Po pirmadienį Prezidentūroje vykusio plano aptarimo S. Krėpšta sakė, kad nors iki galutinio termino priduoti dokumentą Europos Komisijos vertinimui lieka tik vienuolika dienų, šalies ekonomikai po pandemijos atsigauti ir transformuotis skirtas planas dar gali būti sustiprintas.

„Įspūdis susidaro, kad plane labai daug vietos skiriama viešojo sektoriaus paslaugų skaitmenizavimui ir transformavimui. Tai yra labai svarbu ir lemia ekonomikos augimą, tačiau svarbu nepamesti ne vyriausybinio sektoriaus ir privataus sektoriaus, atrasti priemonių, kurios tiesiogiai transformuotų, pavyzdžiui, smulkias ir vidutines įmones, nulemtų jų spartesnį žingsnį į priekį bei aukštesnę pridėtinę vertę skaitmenizuojant tam tikras veiklas“, – spaudos konferencijoje pabrėžė S. Krėpšta.

Pasak jo, šiuo metu yra labai svarbu skirti didesnį dėmesį smulkiam ir vidutiniam verslui, nes daugelis šio sektoriaus įmonių pandemijos krizės metu neteko pajamų.

„Antras svarbus aspektas yra, kad šiame plane kol kas pasigendama aiškių priemonių, kurios mažintų regioninę atskirtį ir įgalintų savivaldą. (...) Taip pat svarbu, kad per likusį laiką iki plano finalizavimo įvyktų atvira diskusija su socialiniais partneriais, nes nevyriausybinis sektorius, privatus sektorius yra labai svarbus šio plano įgyvendinimo sėkmei“, – pabrėžė S. Krėpšta.

„Tai nėra Vyriausybės finansavimo planas, tai yra visos Lietuvos transformavimo planas, tam tikras pokytis šalia kitų biudžeto ir sanglaudos pinigų, kuris numatytas konkrečiam kelerių metų laikotarpiui“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, reglamente, kuris nurodo kaip turi būti rengiamas šis planas, nurodyta, kad diskusija su visuomene ir socialiniais partneriais yra skatintina, taip pat yra pavyzdžių kitose valstybėse, kur planas su visuomene buvo derinamas detalesne apimtimi nei tai buvo padaryta Lietuvoje.

„Kitą vertus turime dvi geras savaites ir reikia pasinaudoti šiuo laikotarpiu būtent užtikrinant pakankamą dialogą su visuomene jau kalbant apie konkrečias kryptis. Laiko dar yra, reikia tam skirti dėmesio ir pastangų“, – tvirtino S. Krėpšta.

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: