2021.04.13 20:13 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Bidenas perspėja V. Putiną dėl Ukrainos, siūlo surengti viršūnių susitikimą (dar papildytas)

Vašingtonas, balandžio 13 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį paragino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną mažinti augančią įtampą su Ukraina ir pasiūlė surengti susitikimą trečiojoje šalyje.

Kalbėdamasis telefonu su V. Putinu J. Bidenas „išreiškė mūsų susirūpinimą dėl staigaus Rusijos kariuomenės telkimo okupuotame Kryme ir prie Ukrainos sienų ir paragino Rusiją deeskaluoti įtampą“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

„Prezidentas Bidenas dar kartą patvirtino savo tikslą sukurti stabilius ir nuspėjamus santykius su Rusija, kurie atitiktų JAV interesus“, – priduriama jame.

Be to, JAV vadovas „pasiūlė artimiausiais mėnesiais surengti susitikimą trečiojoje šalyje, kad aptartų visus klausimus, su kuriais susiduria Jungtinės Valstijos ir Rusija“, sakoma pranešime.

Tai būtų pirmas J. Bideno ir V. Putino susitikimas. J. Bidenas į Baltuosius rūmus atėjo žadėdamas griežtesnę poziciją Rusijos atžvilgiu, taip pat ir dėl jos įtariamo kišimosi į JAV rinkimus ir elgesio su opozicionieriumi Aleksejumi Navalnu.

Kremlius savo ruožtu nurodė, kad per pokalbį telefonu V. Putinas ir J. Bidenas sutarė „tęsti dialogą“ dėl pasaulinio saugumo užtikrinimo.

„Abi pusės išreiškė pasirengimą tęsti dialogą pačiose svarbiausiose pasaulinio saugumo užtikrinimo srityse“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Jame taip pat patvirtinama, kad J. Bidenas pasiūlė V. Putinui „artimiausiu metu“ susitikti, tačiau Kremlius nenurodė, ar Rusijos vadovas sutiko.

V. Putinas 2018 metais Suomijoje susitiko su tuometiniu JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu). Tas susitikimas Jungtinėse Valstijose sukėlė pasipiktinimą, nes respublikonas, regis, palaikė Kremliaus šeimininko teiginį, esą Maskva nesikišo į 2016-ųjų JAV rinkimus, nors amerikiečių žvalgybos agentūros tvirtino priešingai.

Praėjusį mėnesį V. Putinas pasiūlė J. Bidenui surengti virtualias derybas, kai Amerikos lyderis prilygino Rusijos prezidentą „žudikui“, bet Vašingtonas į šį pasiūlymą nesureagavo.

Nors netrukus po J. Bideno inauguracijos abu lyderiai pasiekė susitarimą pratęsti svarbų branduolinį paktą, dėl jo komentaro apie „žudiką“ išaugo įtampa Maskvos ir Vašingtono santykiuose.

Pastaruoju metu įtampa auga dėl Rusijos kariuomenės judėjimo prie Ukrainos sienos ir okupuotame Kryme. JAV teigimu, karių skaičius ten yra didžiausias nuo 2014 metų, kai po Krymo pusiasalio aneksijos Rytų Ukrainoje įsiplieskė karas su Maskvos remiamais separatistais.

Kijevas ir Vakarai kaltina Rusiją remiant separatistus kariais ir ginklais. Maskva kaltinimus neigia.

Ilgai rusenantis konfliktas Ukrainoje jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių. Pastaruoju metu atsinaujinę reguliariai vykstantys susirėmimai kelia grėsmę pernai sudarytam paliaubų susirėmimui.

Rusija anksčiau antradienį pareiškė, kad dislokavo karių palei savo vakarinę sieną „pratyboms“, esą reaguodama į „grėsmę keliančius“ NATO veiksmus.

Kremlius savo pranešime apie V. Putino telefoninį pokalbį su JAV lyderiu sakė, jog Rusijos prezidentas išdėstė konflikto sprendimą, pagrįstą 2015 metų Minsko susitarimais, kuriuos parengė Rusija, Prancūzija, Vokietija ir Ukraina, tačiau kol kas jie nepadėjo užbaigti kovų.

Be to, V. Putinas ir J. Bidenas antradienį aptarė Irano branduolinę programą, Afganistano taikos derybas ir pasaulinę klimato kaitą, nurodė Kremlius.

Tuo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba antradienį viešėjo Briuselyje, kur susitiko su aukšto rango pareigūnais iš NATO šalių, įskaitant JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną (Entonį Blinkeną).

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: