2021.04.08 19:05 |Kategorija:  Cover news with delay

Šiaurės Airijos lyderiai pasmerkė besitęsiančius naktinius neramumus (papildytas)

Belfastas, balandžio 8 d. (AFP-BNS). Šiaurės Airijos visų partijų suformuotas ministrų kabinetas ketvirtadienį susirinko pasmerkti kelias dienas besitęsiančių smurtinių neramumų, prasidėjusių šios nestabilios Jungtinės Karalystės provincijos probritiškoje bendruomenėje.

„Naikinimas, smurtas ir grasinimai griebtis smurto yra visiškai nepriimtini ir nepateisinami, kad ir kokie rūpesčiai galėtų kilti bendruomenėse“, – pabrėžiama ministrų kabineto, sudaryto junionistų, nacionalistų ir centristų partijų, pareiškime.

Per naktines atakas sužeista dešimtys policijos pareigūnų, taip pat vienas vairuotojas, į kurio autobusą vėlai trečiadienį pataikė padegamoji bomba.

Šiaurės Airijos teisėkūros asamblėja dėl neramumų pirma laiko sugrįžo iš Velykų atostogų ir surengė skubias diskusijas.

Pasak ministrų, šie išpuoliai yra „šlykštūs ir turi liautis“.

„Tiems, kas siekia pasinaudoti ir išnaudoti mūsų vaikus bei jaunimą, kad vykdytų šias atakas, nėra vietos mūsų visuomenėje“, – priduriama pareiškime.

„Nors mūsų politinės pozicijos daugeliu klausimų labai skiriasi, visi mes vieningai palaikome teisėtvarką ir kartu išreiškiame savo paramą policijai bei policijos pareigūnams, kurie nepaisydami pavojaus sau saugo kitus“, – pažymėjo ministrai.

Proairiškų nacionalistų ir centristų lyderiai kaip bendrą neramumų priežastį įvardijo „Brexitą“, taip pat pažėrė Londonui kritikos dėl junionistams duotų pažadų neištesėjimo.

Junionistė pirmoji ministrė Arlene Foster (Arlin Foster) savo ruožtu susilaikė nuo naujos kritikos nacionalistų partijai „Sinn Fein“ ir pasmerkė „riaušes, nusikalstamumą ir beprasmišką naikinimą“.

„Tai nevyksta tuose rajonuose gyvenančių žmonių vardu“, – pareiškė ji įstatymų leidėjams.

 „Bendruomenių smurtas“

Per vėliausią, trečiadienį įvykusį smurto protrūkį buvo padegti vartai „taikos linijoje“ – sienose, skiriančiose proairiškų nacionalistų ir probritiškų junionistų bendruomenes. Policija nurodė, kad abiejose pusėse susirinkusių žmonių minios tuomet užpuolė vieni kitus padegamosiomis bombomis ir fejerverkais.

Šiaurės Airijos policijos tarnybos (PSNI) laikinasis viršininko padėjėjas Jonathanas Robertsas (Džonatanas Robertsas) nurodė, kad dabartinio smurto mastas ir pobūdis pastaraisiais metais neturėjo precedento.

„Faktas, kad tai buvo bendruomenių smurtas ir kad abiejose pusėse buvo gausu žmonių... vėlgi nėra tai, ką esame įpratę matyti pastaruosius kelerius metus“, – sakė jis žurnalistams.

Pareigūnas nurodė, kad per šešias naktis iš eilės besitęsusį smurtą iš viso buvo sužeisti 55 policininkai, taip pat vienas fotožurnalistas ir autobuso, į kurį trečiadienį pataikė padegamoji bomba, vairuotojas.

Pasak J. Robertso, įtariama, jog prie smurto prisidėjo net 13 metų paaugliai, kuriuos esą padrąsino suaugusieji, o didelis skaičius rastų padegamųjų bombų gali būti „išankstinio planavimo elemento“ įrodymas.

PSNI tiria, ar prie neramumų prisidėjo liūdnai pagarsėjusios Šiaurės Airijos sukarintos organizacijos.

„Klausimas, ar prisidėjo sukarintos grupuotės, tebėra aktyvaus tyrimo objektas“, – pažymėjo pareigūnas.

„Brexito“ vaidmuo

Šiaurės Airiją 30 metų draskė konfliktas tarp katalikų nacionalistų ir protestantų junionistų bendruomenių, pareikalavęs apie 3 500 gyvybių.

Junionistų sukarintos organizacijos, britų saugumo pajėgos ir ginkluoti nacionalistai, siekę prijungti šią provinciją prie Airijos Respublikos, konfliktavo iki 1998 metų, kol buvo pasirašytas istorinis taikos susitarimas.

Tas susitarimas leido junionistams ir nacionalistams sugyventi padarant regiono statusą miglotą ir panaikinant kontrolę pasienyje su Europos Sąjungos nare Airija.

Tačiau JK 2016 metais netikėtai nubalsavus už išstojimą iš bloko, vėl atsirado poreikis kalbėti apie pasienio kontrolę. Buvo sutarta dėl specialiojo „protokolo“, kuriuo kontrolė nukreipiama toliau nuo sausumos sienos, tačiau daugelis junionistų kaltina Londoną išdavyste.

Junionistų bendruomenė taip pat pasipiktino vietos valdžios sprendimu nepatraukti atsakomybėn „Sinn Fein“ vadovų už tai, kad jie pernai dalyvavo buvusio kovotojų lyderio laidotuvėse, veikiausiai pažeisdami suvaržymus dėl COVID-19.

Raginimai „sumažinti įtampą“

Britų ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) paskirtas Šiaurės Airijos sekretorius Brandonas Lewisas (Brendonas Liuisas) ketvirtadienį ruošėsi išskristi į Belfastą, kur turi susitikti su pagrindinių partijų lyderiais, įskaitant A. Foster ir „Sinn Fein“ narę pirmosios ministrės pavaduotoją Michelle O'Neill (Mišel O'Nil), taip pat su religiniais ir bendruomenių aktyvistais.

Pats B. Johnsonas tviteryje paskelbė esąs „labai susirūpinęs“ dėl susiklosčiusios padėties, pabrėždamas, jog „nesutarimus reikėtų išspręsti dialogu, o ne smurtu ar nusikalstamumu“.

Airijos premjeras Michealas Martinas (Mikalas Martinas) savo ruožtu irgi pasmerkė neramumus, ragindamas „visas šalis bendradarbiauti, siekiant sumažinti įtampą ir atkurti rimtį“.

Per ketvirtadienį vykusius debatus Šiaurės Airijos asamblėjoje centristinės Aljanso partijos deleguota teisingumo ministrė Naomi Long išreiškė „tam tikrą užuojautą tiems žmonėms, kurie jaučiasi išduoti“ dėl Londono vykdomos „Brexito“ politikos.

Ji apkaltino premjerą „fantazijomis“ ir pažadais sukurti „saulės nutviekstas aukštumas“ po Britanijos išstojimo iš ES.

Tuo metu kai kurie junionistų lyderiai pareikalavo panaikinti minėtą ES protokolą, o Europos Komisijos atstovas Ericas Mameris (Erikas Mameris) „griežčiausiai“ pasmerkė neramumus.

Redaktoriai: Raimondas Čiuplys, Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55