2021.04.08 16:15 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Strasbūro teismas: privalomi skiepai – „būtini demokratinėje visuomenėje“ (papildytas)

Strasbūras, Prancūzija,  balandžio 8 d. (AFP-BNS). Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ketvirtadienį nutarė, kad privalomas skiepijimas demokratinėse visuomenėse gali būti laikomas būtinu, išnagrinėjęs itin svarbiu laikomą ieškinį, pateiktą grupės Čekijos šeimų dėl privalomo vaikų skiepijimo.

Tai pirmasis atvejis, kai EŽTT priėmė sprendimą dėl privalomo vaikų skiepijimo. Ekspertai sako, kad ši nutartis gali turėti įtakos bet kokiai tolesnei privalomo skiepijimo nuo COVID-19 politikai, ypač siaučiant koronaviruso pandemijai.

Čekų šeimų ieškinys teismui pateiktas dar gerokai prieš šią pandemiją – laikotarpyje tarp 2013 ir 2015 metų.

„Šios priemonės gali būti laikomos „būtinomis demokratinėje visuomenėje“, – sakoma Prancūzijos rytiniame Strasbūro mieste posėdžiaujančio teismo išvadoje. EŽTT pridūrė, kad Čekijos sveikatos apsaugos politika atitinka vaikų „geriausius interesus“.

„TIkslas turi būti (siekis), kad kiekvienas vaikas būtų apsaugotas nuo sunkių ligų vakcinuojant arba suformuojant bandos imunitetą“, – priduriama jame.

Teismas galiausiai priėjo prie išvados, kad Europos žmogaus teisių konvencijos 8-ojo straipsnio dėl teisės į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą pažeidimų nebuvo.

Šis EŽTT Didžiosios kolegijos sprendimas yra neskundžiamas.

„Siekė teisėtų tikslų“ 

Teismo nutartis „palaiko privalomos vakcinacijos galimybę dabartinės COVID-19 epidemijos sąlygomis“, naujienų agentūrai AFP sakė žmogaus teisių ekspertas Nicolas Hervieu (Nikola Hervjė).

Nutartimi patvirtinamas „socialinio solidarumo principas, kuriuo galima pateisinti visuotinį skiepijimą net tų, kurie susiduria su mažesne grėsme susirgti, siekiant apsaugoti labiausiai pažeidžiamus žmones“, pridūrė N. Hervieu, Paryžiaus politinių studijų instituto „Sciences Po“ dėstytojas. 

Čekijoje yra privalomas vaikų skiepijimas nuo devynių ligų, įskaitant difteritą, stabligę, kokliušą, hepatitą B ir tymus.

Į EŽTT teismą kreipėsi grupė Čekijos tėvų, sulaukusių baudų už tai, kad nesilaikė pareigos paskiepyti savo vaiką arba kurių vaikai be skiepų nebuvo priimti į darželį. 

Pareiškėjai tvirtino, kad pasekmės, kurių sulaukė, yra nesuderinamos su jų teise į pagarbą jų privačiam gyvenimui.

Teismas išaiškino, kad privalomos vakcinacijos politika „pagrįstai proporcinga teisėtiems“ Čekijos valstybės tikslams.

Čekijos pareigūnai „siekė teisėtų tikslų apsaugoti kitų asmenų sveikatą ir teises“.

Nutartyje sakoma, kad „skiepai apsaugo ir tuos, kurie juos gauna, ir tuos, kurie negali būti skiepijami dėl medicininių priežasčių, nes jų apsauga nuo sunkių užkrečiamų ligų priklauso nuo bandos imuniteto“.

Būtinybė suformuoti didelį bendruomenės imunitetą COVID-19 pandemijai nuslopinti skatina diskusijas apie poreikį įvesti privalomą vakcinavimą, atsižvelgiant į kai kurių pasaulio gyventojų skeptišką požiūrį į skiepijimą.

Redaktoriai: Raimondas Čiuplys, Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: