2021.04.08 12:17 |Kategorija:  Cover news with delay
REUTERS-Scanpix nuotr.

Izraelis tylos minute pagerbė Holokausto aukas

Jeruzalė, balandžio 8 d. (AP-BNS). Izraelis ketvirtadienį dviem minutėms nuščiuvo, visoje šalyje gaudžiant sirenoms, pagerbdamas 6 mln. per Holokaustą žuvusių žydų.

Viešojo transporto autobusai ir automobiliai sustojo gatvėse ir keliuose, o pėstieji taip pat stovėjo nejudėdami, prisimindami nužudytuosius per nacių vykdytą genocidą.

Kasmet vykstanti atminimo ceremonija yra viena svarbiausių dienų Izraelio kalendoriuje. Ji yra susijusi su 1943 metais Varšuvos gete surengto žydų sukilimo pradžios metinėmis; šis įvykis buvo reikšmingiausias žydų pasipriešinimo nacistinei Vokietijoje epizodas.

Holokaustas išlieka esminis Izraelio kolektyvinės savimonės elementas. Žydų valstybė buvo įkurta 1948 metais, praėjus trejiems metams po Antrojo pasaulinio karo ir genocido pabaigos. Izraelis tapo prieglobsčiu žydams iš viso pasaulio; į jį persikėlė šimtai tūkstančių išgyvenusių Holokaustą ir praradusių namus bei artimuosius.

Nuo trečiadienio saulėlydžio Izraelio televizija ir radijas transliavo laidas Holokaustui atminti, o restoranai ir kitos pramogų įstaigos buvo uždarytos.

Izraelyje tebegyvena mažiau kaip 180 tūkst. Holokausto liudininkų. Prezidentas Reuvenas Rivlinas, trečiadienį sakydamas kalbą Jeruzalėje esančiame memoriale „Yad Vashem“, pabrėžė, kad 900 šių žmonių mirė per pastaruosius metu, siaučiant koronaviruso pandemijai.

Premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) savo ruožtu paragino pasaulio lyderius neatnaujinti sutarties dėl Irano branduolinės programos, pareiškęs, kad „istorija mus išmokė, jog tokios sutartys su ekstremistiniais režimais kaip šis nieko nevertos“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: