2021.04.08 08:12 |Kategorija:  Cover news with delay

B. Netanyahu: Izraelis visuomet atmes galimybę Iranui įgyti branduolinių ginklų

Jeruzalė, balandžio 8 d. (AFP-BNS). Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) trečiadienį pareiškė, kad jo šalis nebus saistoma galingųjų šalių sutarties su Iranu, jeigu šis paktas atvertų kelią šiitiškai respublikai susikurti branduolinį arsenalą.

„Sutartis su Iranu, kuri atvertų kelią branduoliniams ginklams – ginklams, grasinantiems mus sunaikinti – mūsų jokiu būdu nesaistytų“, – Holokausto atminimo dienos išvakarėse sakė B. Netanyahu.

„Mus saisto vienintelis dalykas – [pastangos] neleisti, kad norintieji mus sunaikinti įgyvendintų savo kėslus“, – premjeras sakė Holokausto memoriale „Yad Vashem“ Jeruzalėje.

Rusijos, Kinijos, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Europos Sąjungos, atliekančios JAV tarpininkės vaidmenį, atstovai antradienį susitiko Vienoje derybų su Iranu, siekdami išgelbėti 2015 metų daugiašalę sutartį dėl Teherano branduolinės programos.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė esąs pasiruošęs atšaukti savo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimą pasitraukti iš tos sutarties ir vienašališkai sugrąžinti sankcijas Iranui. Naujosios Vašingtono administracijos pozicija sukėlė nerimą Izraeliui, vadinamojo Bendro išsamų veiksmų plano [JCPOA] įnirtingam priešininkui.

Branduolinės derybos turėtų būti tęsiamos penktadienį.

Kaip nurodoma žiniasklaidos pranešimuose, Iranas ir Izraelis pastaruoju metu atakavo vieni kitų komercinius laivus.

Izraelis įsitikinęs, kad Iranas nesąžiningai išnaudoja JCPOA ir stengiasi pasigaminti branduolinių ginklų, nors Teheranas visuomet neigė turįs tokių užmojų.

„Per Holokaustą neturėjome nei galios apsiginti, nei suvereniteto, kad tai padarytume“, – per trečiadienio ceremoniją sakė B. Netanyahu.

„Šiandien turime valstybę, gynybos pajėgas ir visišką bei prigimtinę teisę kaip suvereni žydų valstybė gintis nuo savo priešų“, – pabrėžė premjeras.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: