2021.04.07 17:27 |Kategorija:  Cover news with delay

EVA: krešulius reikėtų įvardyti kaip „labai retą“ „AstraZeneca“ vakcinos šalutinį poveikį (papildytas)

Haga, balandžio 7 d. (AFP-BNS). Europos vaistų agentūra (EVA) trečiadienį pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso šalutinis poveikis, ir pažymėjo, jog šių skiepų nauda ir toliau nusveria galimą riziką.

„EVA saugumo komitetas šiandien padarė išvadą, kad neįprasti kraujo krešuliai su trombocitų kiekio sumažėjimu turėtų būti įvardyti kaip labai retas šalutinis poveikis “, – sakoma Amsterdame įsikūrusios agentūros pranešime.

EVA taip pat pabrėžė, kad nenustatyta konkrečių rizikos veiksnių neįprastiems kraujo krešuliams susidaryti naudojant „AstraZeneca“ vakciną.

„Nepavyko patvirtinti konkrečių rizikos veiksnių, tokių kaip amžius, lytis ar ligos istorija, nes retų atvejų pastebima visose amžiaus grupėse“, – spaudos konferencijoje sakė Europos vaistų agentūros vadovė Emer Cooke (Emer Kuk).

„Tikėtinas šių retų šalutinių poveikių paaiškinimas yra imuninis atsakas į vakciną“, – pridūrė ji.

Spaudos konferencija, kurioje dalyvavo EVA vadovė ir kiti aukšto rango pareigūnai, surengta kelioms Europos šalims sustabdžius skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina dėl galimo jo ryšio su kraujo krešumo sutrikimais.

Italijos žiniasklaida antradienį citavo vieną aukšto rango EVA pareigūną, sakiusį, kad yra „aiškus“ ryšys tarp „AstraZeneca“ skiepų ir kraujo krešulių, taip pat kad agentūra artimiausiu laiku paskelbs šią informaciją.

„Mano nuomone – dabar tai galime pasakyti – aišku, kad yra ryšys su šia vakcina“, nors kol kas neaišku, kas lemia tokią reakciją, laikraščiui „Il Messaggero“ sakė EVA vakcinų programos vadovas Marco Cavaleri (Markas Kavaleris).

Tačiau vėliau antradienį EVA pareiškė „dar nepriėjusi išvados“ ir pabrėžė, kad „vertinimas tebevyksta“.

Agentūra iki šiol teigė, kad „AstraZeneca“ vakcina yra saugi ir veiksminga, taip pat kad jos nauda išvengiant sunkių susirgimo atvejų ir mirčių aiškiai nusveria galimą riziką.

Praeitą savaitę po ekspertų komiteto pasitarimo EVA sakė išnagrinėjusi žinomus kraujo krešulių susidarymo atvejus nenustačiusi „jokių specifinių rizikos veiksnių“, tokių kaip amžius, lytis arba ankstesnė sveikatos būklė.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55