BNS app
 
 
 
2021.03.06 10:47 |Kategorija:  Cover news with delay

Irake viešintis popiežius Pranciškus susitiko su įtakingu šiitų dvasininku Ali Sistani (papildytas)

Nadžafas, Irakas, kovo 6 d. (AFP-BNS). Irake viešintis popiežius Pranciškus šeštadienį dalyvavo istoriniame susitikime su vienu įtakingiausių pasaulio šiitų dvasininkų – didžiuoju ajatola Ali Sistani (Ali Sistaniu).

Abu senyvi ir didelę pagarbą pelnę religijos veikėjai ryte susitiko kukliuose A. Sistani namuose šventajame Nadžafo mieste pirmojo kada nors surengto popiežiaus vizito Irake antrąją dieną.

84 metų pontifikas nusprendė surengti šią „ilgai lauktą“ kelionę, nepaisydamas koronaviruso pandemijos antrosios bangos ir pablogėjusios saugumo padėties, kad pademonstruotų solidarumą su Irako senovine krikščionių bendruomene ir pagilintų dialogą su kitais tikėjimais.

Jis atskrido į Nadžafo oro uostą, kur šia proga buvo pakabinta plakatų, įskaitant šiitų itin gerbiamo 4-ojo kalifo Ali, pranašo Muhammado (Muhamado) giminaičio, palaidoto šiame mieste, citatą.

„Žmonių esama dvejopų: arba esate tikėjimo broliai, arba lygūs savo žmogiškumu“, – buvo užrašyta ant transparantų.

Kortežas Šventąjį Tėvą atvežė į Nadžafo senamiestį, kur saugumo priemonės buvo labai sustiprintos. Išlipęs iš automobilio Pranciškus nuėjo į vieną iš mažyčių gatvelių, o vienas naujienų agentūros AFP korespondentas matė, kaip popiežius įžengė į A. Sistani darbo apartamentus.

Per šį susitikimą žurnalistai į vidų nebuvo įleisti, nes 90 metų didysis ajatola garsėja savo uždarumu ir beveik niekada nesirodo viešai.

Šis vizitas – vienas svarbiausių akcentų per Pranciškaus keturių dienų kelionę po karų nualintą Iraką, kur A. Sistani pastaraisiais dešimtmečiais atliko itin svarbų vaidmenį mažinant įtampą.

Kad šis tiesioginis susitikimas įvyktų, Nadžafas ir Vatikanas kelis mėnesius buvo įsitraukęs į atsargias derybas.

„Didžiuojuosi, ką simbolizuoja šis vizitas, ir dėkoju padariusiems jį įmanomą“, – Nadžafe sakė aukšto rango dvasininkas Mohamedas Ali Bahras al Ulumas (Mohamedas Ali Bahras Ulumas).

Didelis moralinis autoritetas

Popiežius Pranciškus, aktyvus tarpreliginio bendradarbiavimo pastangų šalininkas, yra susitikęs su aukščiausiais sunitų dvasininkais keliose musulmonų daugumos šalyse, įskaitant Bangladešą, Maroką, Turkiją ir Jungtinius Arabų Emyratus.

Tuo tarpu didžiuoju ajatola A. Sistani seka didžioji dalis iš 200 mln. pasaulio šiitų – mažuma tarp musulmonų, bet dauguma Irake. Jis yra nacionalinis irakiečių veikėjas.

„Ali Sistani yra religinis lyderis, turintis didelį moralinį autoritetą“, – pažymėjo Popiežiškosios tarpreliginio dialogo tarybos vadovas ir islamo studijų specialistas kardinolas Migelis Angelis Ayuso Guixotas (Migelis Anchelis Ajusas Gišotas). 

Religijos studijas A. Sistani pradėjo būdamas penkerių, o 10-ajame dešimtmetyje tapo didžiuoju ajatola.

Kol valdžia buvo diktatoriaus sunito Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) rankose, A. Sistani ilgus metus buvo uždarytas namų arešte, tačiau kai 2003 metais JAV vadovaujamos invazijos metu represinis režimas buvo nuverstas, didysis ajatola užėmė beprecedentį vaidmenį visuomenėje.

2019 metais jis kartus su Irako protestuotojais reikalavo geresnių viešųjų paslaugų ir kad išorės jėgos nustotų kištis į Irako vidaus reikalus.

Penktadienį Bagdade popiežius Pranciškus išsakė panašų prašymą.

„Tegu turintieji siaurų interesų atsitraukia – tie pašaliniai suinteresuotieji, kurie neatsižvelgia į vietos gyventojus“, – kalbėjo popiežius Pranciškus.

A. Sistani santykiai su gimtuoju Iranu, kur yra kita svarbi šiitų religinei bendruomenei vieta – Kumas.

Nors Nadžafas pasisako už religijos ir politikos atskyrimą, Kumas mano, kad aukščiausias dvasininkas – Irano aukščiausias lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) – taip pat turėtų vadovauti Irakui.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Pirmadienis, kovo 18

2024.03.18 15:09
Užsienio naujienos 2024.03.18 15:09
2024.03.18 14:39
Užsienio naujienos 2024.03.18 14:39
2024.03.18 14:37
Kriminalai 2024.03.18 14:37
2024.03.18 13:37
Lietuvos politika 2024.03.18 13:37
2024.03.18 11:46
Lietuvos politika 2024.03.18 11:46
2024.03.18 10:14
Lietuvos politika 2024.03.18 10:14