2021.03.04 18:37 |Kategorija:  Cover news with delay

Prie Naujosios Zelandijos įvyko 6,9 balo žemės drebėjimas, cunamių pavojus atšauktas (atnaujintas)

Oklandas, Naujoji Zelandija, kovo 4 d. (AFP-AP-BNS). Prie Naujosios Zelandijos Šiaurės salos krantų penktadienį įvyko galingas 6,9 balo žemės drebėjimas ir buvo laikinai paskelbtas cunamių pavojus, bet pranešimų apie padarytą žalą arba nukentėjusius žmones kol kas negauta.

JAV Geologijos tarnybos (USGS) pranešime sakoma, kad 2 val. 27 min. vietos (ketvirtadienį 15 val. 27 min. Lietuvos) laiku įvykusio drebėjimo epicentras buvo už 180 km į šiaurės rytus nuo Gisborno, o židinys glūdėjo 10 km gylyje.

Požeminiai smūgiai buvo juntami visoje Šiaurės saloje – apie juos per vietinę seisminės stebėsenos sistemą „Geonet“ pranešė daugiau kaip 50 tūkst. gyventojų.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras anksčiau buvo paskelbęs, kad Šiaurės salos krantus gali pasiekti 0,3-1 metro aukščio bangos, bet vėliau informavo, kad pavojus praėjo.

Naujosios Zelandijos nepaprastųjų situacijų valdymo agentūra rekomendavo į šiaurę nuo Gisborno pakrantėje esantiems žmonėms skubiai trauktis į aukštesnes vietas, bet vėliau irgi šį perspėjimą atšaukė.

„Remiantis dabartinėmis mokslininkų rekomendacijomis ir informacija iš priekrantės cunamių matuoklių, sausumos teritorijoms pavojaus nebėra, – sakoma agentūros pranešime. – Evakavęsi žmonės dabar gali grįžti namo.“

Premjerė Jacinda Ardern (Džasinda Ardern) buvo tarp gavusių perspėjimą paryčiais.

„Tikiuosi, visiems viskas gerai, ypač Rytų pakrantėje, turėjusioje pajusti visą žemės drebėjimo jėgą“, – per „Instagram“ parašė ji.

Naujoji Zelandija, patenkanti į vadinamąjį Ramiojo vandenyno „ugnies žiedą“ dažnai patiria žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

2011 metais 6,3 balo žemės drebėjimas Kraistčerčo mieste pražudė 185 žmones ir smarkiai nuniokojo jo centrą.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: