2021.03.04 13:58 |Kategorija:  Cover news with delay

EVA pradėjo rusiškos vakcinos „Sputnik V“ „tęstinę peržiūrą“ (dar papildytas)

Haga, kovo 4 d. (AFP-„Interfax“-BNS). Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį pranešė pradėjusi rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ „tęstinę peržiūrą“.

Ši procedūra yra pirmasis žingsnis norint patvirtinti šį preparatą vartojimui bloko teritorijoje.

Europos šalių lyderiai vis palankiau žiūri į galimybę skiepijimui pasitelkti rusišką vakciną, nes Bendrija, šiuo metu vakcinacijai naudojanti tris preparatus, susiduria su didžiuliu vakcinų stygiumi.

„EVA pradėjo tęstinę „Sputnik V“ – Gamalėjos nacionalinio epidemiologijos ir mikrobiologijos tyrimų centro sukurtos vakcinos nuo COVID-19 – peržiūrą“, – sakoma Amsterdame įsikūrusios EVA pranešime.

Pasak agentūros, šis sprendimas priimtas vadovaujantis klinikiniais tyrimais ir laboratoriniais testais, „rodančiais, kad „Sputnik V“ paskatina antikūnų ir imuninių ląstelių, kovojančių su SARS-CoV-2 koronavirusu, gamybą ir gali padėti apsisaugoti nuo COVID-19“.

„EVA vertins „Sputnik V“ atitikimą įprastiems ES veiksmingumo, saugumo ir kokybės standartams“, pridūrė agentūra.

Peržiūra prieš galimą patvirtinimą turėtų trukti trumpiau nei įprastai, turint galvoje jau nuveiktą darbą, nurodė EVA.

Rusija savo ruožtu pareiškė, kad jei „Sputnik V“ bus patvirtinta Europos Sąjungoje, nuo birželio jai galėtų pristatyti vakcinų, kurių pakaktų 50 mln. europiečių paskiepyti.

„EVA patvirtinimas leis suteikti „Sputnik V“ vakciną 50 milijonų ES gyventojų nuo 2021 metų birželio mėnesio“, – pareiškė „Sputnik V“ programą finansuojančio Rusijos tiesioginių investicijų fondo (RTIF) vadovas Kirilas Dmitrijevas.

Rusija šį preparatą sertifikavo pernai rugpjūtį, dar neatlikusi didelio masto klinikinių bandymų, todėl daugeliui ekspertų kilo abejonių dėl preparato.

Tačiau autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“ vėliau paskelbė tyrimų rezultatus, rodančius, kad ši vakcina yra saugi ir kad jos veiksmingumas siekia 91,6 procento. Trečiajame klinikinių tyrimų etape dalyvavo 20 tūkst. savanorių.

Vengrija tapo pirmąja ES valstybe, patvirtinusia „Sputnik V“ ir pradėjusia šia vakcina skiepyti savo gyventojus. Čekija ir Slovakija taip pat užsisakė šios vakcinos.

RTIF ketvirtadienį nurodė, kad rusišką vakciną „Sputnik V“ yra užregistravusios 42 valstybės.

Tikrinimo procesas

EVA iki šiol yra patvirtinusi tris vakcinas nuo pandeminio koronaviruso, sukurtas bendrovių „Pfizer-BioNTech“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universitetu.

JAV bendrovė „Johnson & Johnson“ yra pateikusi prašymą EVA aprobuoti jos sukurtą vakciną. EVA taip pat vykdo „Novavax“ ir „CureVac“ vakcinų „tęstinę peržiūrą“.

Rusija ir EVA pastarosiomis savaitėmis ginčijosi dėl „Sputnik V“ patvirtinimo proceso.

„Sputnik V“ kūrėjai vasarį tvirtino, kad pateikė prašymą pradėti tęstinę peržiūrą, ir ragino EVA paskubėti. Tačiau agentūra tąsyk nurodė negavusi tokio prašymo.

Jei būtų aprobuota, „Sputnik V“ taptų pirmąja ES naudojama ne Vakaruose sukurta vakcina nuo pandeminio koronaviruso, todėl pareigūnai pabrėžė, kad už bloko ribų esančios šio preparato gamybos vietos turi būti patikrintos.

„Jie negamina Europoje, todėl, suprantama, turėtų būti gamybos vietų tikrinimo procesas“, – vasario 17 dieną sakė  Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Briuselis atsargiai žiūri į galimybę naudoti Rusijos ir Kinijos vakcinas, nes nuogąstauja, kad Maskva ir Pekinas naudos jas kaip minkštosios galios įrankį.

U. von der Leyen pati kėlė klausimą, kodėl Maskva taip stengiasi prastumti savo vakciną Bendrijai.

„Apskritai turiu pasakyti, kad mus stebina, kodėl Rusija teoriškai siūlo milijonus dozių, nors neturi pakankamai vakcinos savo piliečiams paskiepyti“, – sakė ji.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: