2021.03.03 11:25 |Kategorija:  Cover news with delay

G. Nausėda: Ž. Pavilionio pasisakymai Sakartvele padarė žalos Lietuvos įvaizdžiui

Vilnius, kovo 3 d. (BNS). Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio pasisakymai Sakartvele siekiant mediacijos politiniame konflikte padarė žalą Lietuvos įvaizdžiui, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Šiandien po pono Žygimanto Pavilionio vizito aš, deja, priverstas konstatuoti, kad buvo padaryta žala ir kad galimai buvo padaryta žala mūsų, kaip mediatorių, įvaizdžiui Sakartvele“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė G. Nausėda.

Anot jo, įsitraukti į situaciją siekiama Europos Sąjungos lygiu, Sakartvele apsilankė Europos Vadovų tarybos pirmininkas Chalsesas Michelis (Šarlis Mišelis), diskutavęs tiek su opozicija, tiek su valdančiosios daugumos vadovais.

„Negalime pasakyti, kad šie rezultatai yra jau labai apčiuopiami ir suteikiantys daug vilčių, bet taip yra padaryta pradžia“, – sakė jis. 

Prezidentas tikina, kad pokalbyje su Sakartvelo prezidente Salome Zurabišvili pabrėžė, jog Lietuva pasirengusi tiek viena, tiek su Lenkija ir Baltijos valstybėmis „atvykti į Sakartvelą ir padėti įveikti nelengvą situaciją“.

„Bet turime šiandien vieni kitiems ne trukdyti, o padėti“, – sakė jis.

Sakartvele pastaruoju metu pagilėjo po praėjusių metų parlamento rinkimų kilusi politinė krizė, kai dėl valdančiųjų planų suimti opozicijos lyderį N. Meliją atsistatydino ankstesnis premjeras Georgijus Gacharija.

Bandymas sulaikyti N. Meliją – eksprezidento Michailo Saakašvilio įkurto Vieningojo nacionalinio judėjimo pirmininką – išprovokavo opozicijos pasipiktinimą.

Įspėjimų Tbilisiui paskelbė ir kai kurios Sakartvelo sąjungininkės Vakaruose.     

Opozicija laiko suklastotais spalio 31 dieną vykusius parlamento rinkimus, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

Ž. Pavilioniui išvykus į Sakartvelą, vietos valdančiųjų pasipiktinimą sukėlė jo pasisakymai su opozicinėmis politinėmis jėgomis surengtoje spaudos konferencijoje. 

Sakartvelo paskirtasis premjeras Iraklis Garibašvilis po šios spaudos konferencijos Ž. Pavilionio teiginius pavadino „nepriimtinais ir įžeidžiančiais“.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: