2021.02.23 12:34 |Kategorija:  Cover news with delay

M. Majauskas: mokesčių pertvarka – nuo 2023 metų

Vilnius, vasario 23 d. (BNS). Seimo valdančiųjų atstovas tikina, kad pavasario sesijoje nebus priimti jokie mokesčių pakeitimai.

Parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas sako, kad esminiai mokesčių pakeitimai galėtų būti tik nuo 2023 metų, nors jis neatmeta, jog kai kurie pokyčiai įsigaliotų ir 2022 metais. Be to, anot komiteto vadovo, dėl mokesčių pertvarkos turi būti rastas sutarimas tarp Seimo, Vyriausybės ir Prezidentūros, taip pat tarp valdžios ir visuomenės.  

„Seimo pavasario sesijoje neplanuojame jokių esminių pakeitimų. Galimos mokesčių reformos turėtų įsigalioti ne anksčiau kaip nuo 2023 metų sausio. Netrukus teiksime pavasario sesijoje darbų programą ir joje jokių mokesčių pakeitimų neplanuojame“, – BNS antradienį teigė M. Majauskas. 

„Gali būti siūlymų rudens sesijoje kartu su 2022 metų biudžetu, bet tik laikantis, kad tokių dalykų nebūtų, kad gruodžio gale priimami ir nuo sausio įsigalioja“, – pridūrė jis. 

Tuo tarpu M. Majauskas pabrėžė, kad įvairios iniciatyvos gali būti pradedamos svarstyti jau dabar, nes Seimo nariai gali bet kada teikti įvairias pataisas. 

„Mokesčių sistemoje stabilumas yra vertybė. Bet kokie neatsargūs, skubūs sprendimai gali padaryti daug žalos: valstybės biudžeto pajamų netekimus, konkurencijos iškraipymus, žalą gyventojams, vartotojams ir verslui, kuris gali nespėti prisitaikyti prie pakeitimų. Sprendimai turi būti gerai išdiskutuoti iki jų įsigaliojimo. (...) Neužtenka susitarti Vyriausybei, Seimui ir Prezidentūrai. Turime susitarti ir su visuomene. Tam reikia laiko“, – kalbėjo komiteto vadovas.  

M. Majauskas taip pat pabrėžė, kad su mokesčių pertvarka neskubama ir dėl koronaviruso krizės.  

„Be jokios abejonės, esamas neapibrėžtumas yra svarbus aspektas, kuris verčia atsargiai planuoti ateitį. Tačiau net ir ekonominio pakilimo laikais mokesčių pakeitimus turime planuoti atsargiai ir užtikrinant reikalingą laiką diskusijai“, – tvirtino M. Majauskas. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė anksčiau teigė, kad planuojama peržiūrėti visas mokesčių lengvatas, o įstatymų pakeitimai galėtų būti priimti dar Seimo pavasario sesijoje.

Finansų ministerija antradienį surengė pirmą Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupės susitikimą. 

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: