2021.01.28 07:54 |Kategorija:  Cover news with delay

Britų ministras pirmininkas lankysis Škotijoje, kur auga parama nepriklausomybei

Londonas, sausio 28 d. (AFP-BNS). Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) ketvirtadienį lankydamasis Škotijoje, kur rekordiškai išaugo pritarimas nepriklausomybei, girs bendrą šalies atsaką koronaviruso pandemiją.

Tačiau jam gresia įsitraukti į konfliktą su Škotijos pirmąja ministre Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen), Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lydere, kėlusia klausimą, ar B. Johnsono kelionė neprieštarauja jo paties taisyklėms per pandemiją keliauti tik esant būtinam reikalui.

N. Sturgeon sakė, kad „nejaučia ekstazės“ dėl šio vizito, ir pridūrė, kad lyderiai turėtų laikytis tokių pačių taisyklių kaip ir plačioji visuomenė.

„Tokie žmonės kaip aš ir Borisas Johnsonas turi dirbti dėl priežasčių, kurias žmonės supranta, bet mums nereikia keliauti po JK. Mes turime pareigą vadovauti pavyzdžiu“, – trečiadienį sakė ji.

Dauningo gatvė atsakė, kad „ministro pirmininko vienas svarbiausių vaidmenų yra būti fiziniu JK vyriausybės atstovu“. 

„Teisinga, kad jis yra matomas ir pasiekiamas bendruomenėms, verslui ir visuomenei“, – sakoma pareiškime.

B. Johnsonas akcentuos centrinės vyriausybės vaidmenį aprūpinant testais, steigiant vakcinavimo centrus ir subsidijuojant tuos, kas negali eiti dirbti.

„Didelė bendradarbiavimo visoje JK nauda dar niekada nebuvo aiškesnė nei [yra] nuo šios pandemijos pradžios“, – pasakys ministras pirmininkas, kurio kalbos ištraukas pacitavo jo biuras.

„Visoje Jungtinėje Karalystėje mūsų ginkluotosios pajėgos, padedančios įsteigti 80 naujų vakcinavimo centrų visoje Škotijoje, vykdo skiepijimo Oksfordo laboratorijose sukurta vakcina programą“, – turi pasakyti B. Johnsonas.

Jo vizitas rengiamas virtinei apklausų parodžius, kad Škotija naujame referendume dėl nepriklausomybės dabar balsuotų už išstojimą iš JK. Per 2014 metų referendumą škotai nusprendė pasilikti.

Nacionalistai sako, kad JK sprendimas 2016 metų referendume išstoti iš Europos Sąjungos, kurioje dauguma škotų norėjo pasilikti, reiškia, kad dabar derėtų surengti naują balsavimą dėl Škotijos nepriklausomybės.

Balsavimas už išstojimą iš ES tiesiogiai nelabai paveikė paramą Škotijos nepriklausomybei, tačiau dėl koronaviruso pandemijos įvyko reikšmingas pokytis.

Plačius įgaliojimus turinčios sričių vyriausybės galėjo didele dalimi spręsti dėl atsako į pandemiją ir dažnai konfliktuodavo su Londonu. Tai taip pat leido pajusti, kaip galėtų funkcionuoti nepriklausomybė.

B. Johnsonas yra atmetęs galimybę surengti naują referendumą, bet N. Sturgeon tikriausiai remsis mandatu ir didins spaudimą ministru pirmininkui, jei jos partija gerai pasirodys per būsimus vietos rinkimus.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45